Eylül dolunayı = Hasat ayı

2010 senesinin Hasat ayı Eylül 22 ve 23’e denk geliyor. Doğa Hasat ayını sonbaharda eşsiz bir özellikte kılmak için işbirliği içerisindedir adeta. Umarım bu işbirliği bulutların da yardımı ile bu akşam gerçekleşecek ve şahane bir doğa olayına yine tanık olacağız.

Hasat ayı neden özeldir?

Hasat ayı dolunayın sonbahar ekinoksuna en yakın olduğu duruma verilen isimdir. Kuzey Yarım Küre’de eylül ve ekim ayından, Güney Yarım Küre’de ise mart ve nisan aylarında Hasat ayını görürsünüz.

Mevsimin Hasat zamanı olmasından daha fazla anlam yüklemek gerekir. Aslında doğa, Hasat ayını sonbaharda eşsiz bir özellikte kılmak için işbirliği içerisindedir adeta.

44199

Genel bir ortalama ile, ay her geçen gün 50 dakika daha geç doğuyor. Ancak sonbahar ekinoks zamanında ay sadece 30 dakika daha geç doğar. Neden mi? Güneş, ay ve gezegenler eklipsinin yani yörüngenin mevsimin bu döneminde akşam ufku ile dar açı oluşturmasından meydana gelir. Sonbahar dolunayları dönemlerine yakın ay doğuşlarının yine bu dar açıdan dolayı normalden daha erken zamanlı doğuşlar olduğu gözlemlenir.

Bu ay doğuşları Hasat ayını özellikli kılar. Her dolunay güneş batışı sırasında doğar. Bir kaç akşam peş peşe gözlemlerseniz eğer, ay güneşin battığı yerin doğusundan yükselmeye başlayacak. Bundan dolayı da Hasat ayı ile birlikte yine bir kaç akşam arka arkaya dolunay seyretme imkanına sahip olacağız.

image1

Bulunduğunuz şehirdeki ay doğuş zamanlarını takip edebilmek için, çok sevdiğim bu siteden bilgi edinebilirsiniz. Custom Sunrise Sunset Calendar.

Hasat ayı gerçekten daha büyük, daha parlak ve daha mı renklidir diye sorarsanız, hiç de öyle olmadığını söylüyor bilim adamları. Her ne kadar Hasat ayı böyle bir imaja da sahip olsa ufuk çizgisine yakın olan her obje gibi atmosferin yaydığı mavi ışıktan dolayı kırmızı daha kuvvetli görünmekte ve bu imajı ona kazandırmakta.

BUNU DA OKU:  Beyaz yakalılar için vegan seçenekler: İyi Lokanta

Hasat ayının adını aldığı dönem çok eskilere ışığın olmadığı zamanlara dayanıyor. Tarlalarda hasat toplayan çiftçiler güneş batımından hemen sonra doğan ayın ışığı ile tarladaki işlerine devam edebiliyorlardı. Uzun süreli aydınlık onlar için daha verimli çalışma günleri, daha iyi hasat demekti. Artık o günler çok geride kaldı. Bizim yapacağımız doğanın bize verdiği nimetlere tanık olmak ve doğayı kucaklamak.

Size şimdiden iyi seyirler diliyorum.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi
“Deniz küstü”, haydi kurtarmaya

Lüfere sahip çıkıyoruz.

Kapat