Güneş enerjisi ile devr-i alem: Solar Impulse 2

Geçtiğimiz yıl 5 gün boyunca güneş enerjisi ile dünyanın en uzun ve kesintisiz uçuşunu gerçekleştiren Solar Impulse 2, dün akşam saatlerinde Abu Dabi’ye ulaşarak güneş enerjisi ile gerçekleştirilmiş ilk dünya turunu da tamamladı.

Tamamı ile güneş enerjisi ile çalışan devrim niteliğindeki uçak Solar Impulse 2, yaklaşık bir yıldır süren efsanevi devr-i alemini bir damla bile petrol kullanmadan tamamladı. Geçtiğimiz yılın Mart ayında Abu Dabi’den aynı havalanından yola çıkan Solar Impulse 2’nin dünya turunu tamamlaması yaklaşık 16 ay sürdü.

Bu 16 ay boyunca İsviçreli havacı Bertrand Piccard ve pilot Andre Borschberg sıra ile tek kişilk uçağı kullandı. Yenilenebilir enerjinin gücünü en güzel şekilde temsil eden Solar Impulse 2 aynı zamanda 43 bin 500 km’lik yolculuk boyunca 8 adet de dünya rekoru kırdı.

_90514712_034224626-1

Al Bateen Havaalanında kendini karşılayanlara açıklamalar yapan Bertrand Piccard, bu dünya yolculuğunun enerji sektörü için büyük bir başarı olduğunu söyledi. 40 bin kilometrenin üzerinde yolculuk yaptıklarını belirten Piccard, artık bu yolculuğu daha da ileriye taşımanın zamanının geldiğini belirtti. Piccard, elimizde yeterli ve alternatif çözümler ve teknolojiler varken dünyayı kirli olarak kabul etmememiz gerektiğini, çünkü geleceğin şu anda mevcut ve temiz olduğunu savundu.

Güneş enerjili uçak Solar Impulse 2, karbon fiber yapısının üzerinden 17,248 güneş pili taşımakta. Kanatlarda bulunan bu güneş pilleri gün boyunca yenilenebilir enerji ile uçağın gece uçuşunu sağlayan 4 lityum polimer aküyü doldurmakta. 71 metrelik kanat uzunluğuna rağmen 4 adet cip ağırlığında olan Solar Impulse 2, bir Boeing 747’den 200 kat daha hafif.

_90514714_034224613-1

Solar Impulse 2’nin dünya turu süresince uçak Hindistan, Çin, Japonya, İtalya, İspanya ve birçok ABD eyaletine uğradı. Dünya turunun sonuncu ve 17. Ayağı Kahire’den Abu Dabi’ye oldu. Yaklaşık 2700 km’lik yo 48 saatin biraz üzerinde sürdü.

BUNU DA OKU:  Leonardo DiCaprio Sumatra filleriyle poz verdi

Solar Impulse 2’nin en uzun uçuşu ise geçtiğimiz yılın Nisan ayında Japonya’dan Hawaii’ye Pasifik Okyanusunu geçerek kırdığı 8850 km’lik uçuştu. Bu uçuş sırasında uçağın batarya sistemleri zarar görmüş ve Hawaai’de 9 ay boyunca beklemek zorunda kalmışlardı. Haziran ayında ise Solar Impulse 2, 3 günlük kesintisiz bir yolculuk ile New York’tan, İspanya’nın Sevilla şehrine uçarak Atlantik Okyanusunu geçmişti.

_89385177_solar_impulse_rtw_624map_v3

Solar Impulse’ın pilotları ve projenin kurucularu aynı zamanda 10 yıl içerisinde 50 kişiyi taşıyabilecek elektrikli uçakların hayalden gerçeğe geçeceğini belirtiyor. Bu proje ile teknolojinin ulaşabileceği noktaları keşfettiklerini söyleyen Solar Impulse grubu, çok yakın zamanda çok büyük bir değişim beklemediklerinden bahsetti.

Ama grup elektrikli motorların yolcu uçaklarında kullanılmasının potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirtti. %97 oranında verimlilik sağlayabilen elektrikli motorlar, bu teknolojiyi göz ardı edemeyecek kadar iyi. Solar Impulse projesi ile bu elektrikli motorların hızla gelişen teknolojisi ile güneş enerjisi ile şarj edilen aküler tarafından desteklenebileceğini gösteren en iyi örnek.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayat, İyi haberler, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Teknoloji, Yenilenebilir Enerji
Felsefe Köyü için yardım çağrısı

İnşaatının yarısı tamamlanan Felsefe Köyü'ne yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle destek gerekiyor.

Kapat