Hurma demişken…

Twitter baştan aşağı ‘hurma’ muhabbetiyle dolunca aklıma 2000 yıllık bir hurma hikayesi geldi.

İsrail‘in güneyinde bulunan Judea’da binlerce yıl önce bölgeye özgü bir hurma çeşidi yetişir ve meyvesi bu bölgenin sembolü haline gelir. 14. yüzyılda iklim değişikliği ve toprak yapısının bozulmasıyla halk bu hurmayı yetiştirmeyi bırakır ve İncil’de bile adı geçen Judea hurması böylece tarihe karışır.

1963 65 yılları arasında yapılan bir kazıda yılında bölgedeki Necef Çölü‘nde bir kavanoz içerisinde bu tarihî hurmanın tohumlarına rastlanır ve tohumlar yaşlarının saptanması için laboratuara gönderilir. Yapılan çalışmalar sonucunda tohumların 2000 yıllık olduğu ortaya çıkar ve 2005 yılına kadar Bar Ilan üniversitesinde saklanır, 2005’te deney amaçlı toprağa dikilir.

hurma1

Tarih boyunca defalarca tarihî tohumlar bulunmuş fakat hiçbiri toprakla buluştuğunda yeşermeyi başaramamıştır. Bu sefer durum farklı gelişir. Saksıya ekilen tohum yeşerir ve büyümeye başlar. 2008 yılında 1,4, 2011 yılında 2 metreye ulaşan Methuselah isimli ağaç aynı yıl saksıdan çıkarılır ve bölgedeki çevreci köylerden biri olan Ketura’ya dikilir.

İşte yaşayan en eski tohumun hikâyesi böyle, yerseniz .

BUNU DA OKU:  Artısıyla eksisiyle mikrofiber
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gündem, Kent
Satın almama günü alternatifleri

Bu yıl 29 Kasım Cumartesi gününü denk gelen Satın Almama Günü'nde siz de çevrenizdekilerin dikkatini çığrından çıkmış tüketim toplumuna ve...

Kapat