Son 28 yıldaki sera gazlarının %71’inden bu 100 şirket sorumlu

Kâr amacı gütmeyen çevreci kuruluş Karbon İfşa Projesi’nin (Carbon Disclosure Project-CDP) yayınladığı araştırma 100 adet şirketin 1988 yılından beridir salınan endüstriyel sera gazlarının %71’inden sorumlu olduğunu öne sürüyor. 1988 yılı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından iklimde değişikliğinin insan eli ile oluştuğunu resmi olarak kabul ettiği yıl olduğundan özellikle seçilmiş.

Bu da demek oluyor ki, bu şirketler dünyaya zarar verdiklerini göz ardı ederek 1988 yılından beridir petrol, kömür ve doğal gaz sektörlerinde büyümeye devam etmiş. Bir Birleşmiş Milletler örgütü olan IPCC’nin resmi açıklamasına rağmen, bu yıllarda fosil yakıtlara yapılan yatırımlar devam edip hatta artarken, yenilenebilir enerji yatırımları düşük seviyelerde kalmış.

TIKLAYIN: En zengin 8 kişinin toplam serveti 3,6 milyar insanın toplam varlıklarından daha fazla

Son 28 yılda sadece 25 şirketi küresel endüstriyel salımların %51’i ile ilişkilendirmek mümkün. Birer devlet şirketi olan Çin kömür endüstrisi, Suudi Aramco, Rus Gazprom, İran Ulusal Petrolü, Hint Kömür ve Meksikalı Pemez şirketleri ile özel şirketlerden ExxonMobil, Shell, BP, Chevron, Peabody, Total and BHP Billiton en büyük kirleticilerden.

Yapılan araştırmalar, fosil yakıt üreticilerinin son 28 yılda 833 milyar ton karbondioksit salımı yaptığını gösteriyor. Endüstriyel Devrim’in başladığı yıl sayılan 1751 ile 1988 yılları arasında yani, 237 yılda ise 820 milyar ton karbondioksit salımı yapılmış

Eğer bu durum böyle devam ederse, bu yüzyıl sona ermeden ortalama sıcaklıklar endüstriyel devriminden önceki zamanlara göre 4ºC artabilir. CDP’nin raporu böyle bir durumda canlı türlerinin büyük bir miktarının yok olacağını, küresel ve bölgesel gıda krizlerinin ortaya çıkacağını ve Dünya’nın iklimsel sisteminin yıkıcı sonuçlar yaratacak şekilde değişeceğini öngörüyor.

CDP’nin araştırması ülkelerin ötesinde yatırım ve devlet şirketlerini öne çıkardığı için önemli. Böylelikle ülkelerin ötesinde hangi şirketlerin iklim değişikliğinde rol oynadığı ve değişim yapması gerektiği daha çok öne çıkıyor.

BUNU DA OKU:  3 soruda açıklıyoruz: Trump Paris İklim Anlaşması'ndan çekilirse ne olur?

Aşağıdaki galerimizde ilk 100 şirketin isimlerini bulabilirsiniz:

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Genel, İklim Değişikliği, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Greenpeace’den Enerji Bakanlığı’na: Gölge etme; güneşin önündeki engelleri kaldırın!

Greenpeace, güneş enerjisinin önündeki engelleri kaldırmak amacıyla “Gölge Etme” sloganı ile Enerji Bakanlığı’na yönelik bir imza kampanyası başlattı.

Kapat