UNESCO Dünya Mirası listesinin 8 yeni üyesi

6 Kasım 1972’de UNESCO tarafından kabul edilen Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmesi ile insanlığın ortak mirası için kültürel veya doğal öneme sahip alanları listeler, adlandırır ve korur. 40. Toplantısını geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gerçekleştiren Birleşmiş Milletler Dünya Miras Komitesi toplantıda 8 yeni bölgeyi Dünya Mirası Listesine aldı.

Listelenen alanlar, bazı koşullar altında Dünya Miras Fonu’ndan mali yardım alabilir. Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmesi günümüzde 191 devlet tarafından onaylanmış ve en fazla devletin taraf olduğu uluslararası belgeler arasındadır.

Hubei Shennongjia (Çin)

Çin’in ortadoğusunda bulunan Hubei eyaletinde bulunan bu bölge ikiye ayrılıyor; batıda Shennongding/Badong, doğuda Laojunshan. Bu bölge Çin’in orta bölgesinde bulunan en büyük “bakir orman”.

Bölgede Altın Maymun, Bulut Benekli Leopar ve Asya Siyah Ayısı gibi bir çok nadir canlı bulunmakta. Bölge aynı zamanda 19. yüzyıldan beri bir botanik araştırma merkezi olarak kulanılmakta.

Mistaken Point (Kanada)

Kanada’nın doğusunda bulunan Newfoundland Adası’ının güneydoğu kısmında bulunan bu fosil yatağı, 17 kmlik kayalık bir sahil falezini barındırmakta ve yajlaşık 580 milyon yaşında.

Bölgede aynı zamanda o zamana ait en eski ve en büyük derin deniz fosilleri de bulunmakta. Bu fosiller 3 milyar yıllık mikro yaşam belirtilerinden sonra daha büyük, karmaşık biyolojik yaşama geçişin adımlarını araştırmak için biliminsanlarına büyük imkanlar sunuyor.

Revillagigedo Takımadaları (Meksika)

Pasifik okyanusunun doğusunda bulunan bu takımada,San Benedicto, Socorro, Roca Partida and Clarión adalarından oluşmakta. Takımadalar denizin altında bulunan bir dağ sisteminin parçası ve her biri deniz üzerine çıkan volkanik bir dağ.

Adalar ayı zamanda bölgedeki çoğu yabanil canlı ve özellikle deniz kuşları için bir alan oluşturmakta ve adaların etrafında ise, vatoz, köpekbalığı, yunus ve balinalar bulunmakta.

BUNU DA OKU:  Plastikte döngüsel ekonomi modeli nedir?

Sanganeb Marine Ulusal Parkı ve Dungonab Körfezi – Mukkawar Adası Ulusal Deniz Parkı (Sudan)

578c985cc46188db2c8b4590

İki ayrı bölgeden oluşan bu dünya mirasının, Sanganeb bölgesi Kızıl Deniz’in ortasında, Sudan kıyılarına 25 km uzakta ıssız bir mercan resifi ile, Sudan Limanına 125 km kuzeyde bulunan mercan resifleri, deniz yosunu yatakları, adacık ve magrovlardan oluşan Dungonab Körfezi ve Mukawwar Adasından oluşmakta.

Bölge deniz kuşlarına, deniz memelilerine, balıklara, köpekbalıklarına, kapşumbağlara ve manta votuza ev sahipliği yapıyor. Dungonab Körfezinde ise sadece Kızıldeniz ve Hint Okyanusu sularında yaşayan ve bitkiyle beslenen bir çeşit memeli hayvan olan dugonglar mevcut.

Lut Çölü (İran)

İran’ın güneydoğusunda bulunan Lüt Çölü, haziran ve Ekim aylarında yarı tropikal bir hava yapısana sahip. Bölge bu zamanlarda oldukça güçlü rüzgarlar ile beraber devasa boyutarda rüzgar erazyonuna maruz kalıyor.

Bu erazyon ise başka bir yerde örneği olmayan yapılaşmalar oluşturuyor ve taşlı çöl yapıları ile kumul alanlara ev sahipliği yapıyor. Bölge biliminsanları için süregelen bir jeolojik yapılanmayı incelemek için çok büyük imkanlar sunuyor.

Batı Tien-Shan (Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan)

3 ülkeye yayılan bu bölge, dünyanın en büyük sıradağlarından birine sahip. Batı Tien-Shan, 700 metre ile 4,503 metre arasında bir yüksekliğe sahip, ve zengin bir biyoçeşitliliğe ev sahipliği yapan birbirinden değişik bölgelerden oluşuyor.

Dünya Mirası olmasının sebeplerinden biri ise, tarım ile üretilen meyvelerden bir kaçının kökeninin buraya dayanmasından geliyor. Bölge aynı zamanda oldukça farklı çeit içeren ormanlara ve sadece bu bölgeye özel bitkilere de sahip.  

Ennedi Massif Doğal ve Kültürel Alanları (Çad)

Afrika’nın neredeyse tam ortasında bulunan Çad’ın kuzeydoğusunda yer alan Ennedi Massif, su kaynaklar ve rüzgar erozyonu tarafından yontulmuş mükemmel bir manzara sunuyor.

BUNU DA OKU:  Anadolu zeytinliklerinin ölüm fermanına hayır

En büyük kanyonlarında bulunan sürekli su kaynakları, Massif’in ekosistemi için büyük bir rol oynuyor. Bu ekosistem sadece bölgede bulunan yabani yaşamı değil, aynı zamanda insanlar içinde oldukça büyük önem taşıyor. Ennedi Massif aynı zamanda Sahara Çölünde bulunan en büyük kaya resim ve oymalarına sahip.  

Güney Irak Ahwarı (Irak)

The Ahwar of Southern Iraq: Refuge of Biodiversity and the Relict Landscape of the Mesopotamian Cities: Ur Ziggurat
The Ahwar of Southern Iraq: Refuge of Biodiversity and the Relict Landscape of the Mesopotamian Cities: Ur Ziggurat

Mezopotamya şehirleri için biyoçeşitlilik ve soyu tükenmekte olan canlılar için son bir sığınma yeri olarak tanımlanan Ahwar, 7 alandan oluşuyor. Uruk ve Ur arkeolojik şehirleri, Tell Eridu arkelojik kazı alanı ve diğer Sümer şehirlerinin yapıları ve kalıntıları milatta önce 3000 yılına kadar geri gidiyor.

Fırat ve Dicle nehirleri deltasında bulunan Ahwar, aşırı kuru ve sıcak bir bölgede benzeri olmayan bir iç delta sistemi de sunuyor.e

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoturizm, Genel, Hayat, Kent, Mimari, Sanat ve Tasarım, Yeşil alanlar
Beyin sağlığınızı korumak için her gün yapabileceğiniz 3 şey

Yapılan son araştırmalar yaşlanmaya bağlı beyin gerilemesi olarak bildiğimiz rahatsızlıkların yıllar boyunca biriken kronik enflamasyona bağlı olabileceğini ortaya koyuyor.

Kapat