Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 İSKİ, İstanbul’da yaşanan kuraklığa karşı tüketimi yüksek abonelerden başlayarak musluklara su aparatı takılacağını duyurdu. Aylık kullanımı 20 metreküpü aşanların musluklarına yaklaşık yüzde 40’lık tasarruf sağlayan aparat takılacak.

Kaynak: gazeteduvaR.

#2 Ülkemiz, 6 Şubat depremleri nedeniyle BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 16. Taraflar Konferansı’nın ev sahipliğinden çekildi.

Kaynak: The Guardian

#3 Küresel nüfusun yüzde 81’ini oluşturan 6.5 milyardan fazla insanın temmuz ayında en az bir gün aşırı sıcaklığa maruz kaldı. En az 2 milyar insan ise küresel ısınmanın etkilerini çok güçlü bir şekilde hissettti.

Kaynak: NTV

#4 Hava sıcaklığının 38 santigrat derece olduğu bir günde saat 17.00’de çimen veya kuru otların olduğu bir yüzeyin sıcaklığı 40 derece ölçülürken asfalt ve beton yüzeylerin sıcaklığı 65 derece olarak ölçülüyor.

Kaynak: REUTERS

#5 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, 2050 net sıfır karbon salımı hedefi doğrultusunda Kuzey Denizi’nde yaklaşık 100 adet yeni petrol ve doğalgaz arama ve üretme lisansının onaylandığını duyurdu.

Kaynak: BBC

#6 Halk sağlığı uzmanlarına göre, Güney Avrupa ve Amerika’daki orman yangınlarının yarattığı hava kirliliği önümüzdeki yıllarda insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturacak. DSÖ’de zehirli dumanın atmosfere büyük miktarlarda karbondioksit ve diğer sera gazlarını salarak iklimi de olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Kaynak: euronews.green

#7 ABD’nin Boston kentinde Belediye Başkanı Michelle Wu, yeni belediye binalarında ve tadilatlarda fosil yakıtların kullanılmasını yasaklayan bir kararname imzaladı.

Kaynak: wbur

#8 Güney Amerika’da kış mevsimi yaşanmasına rağmen sıcaklıklar 38 santigrat derecenin üzerine çıktı.

Kaynak: The Washington Post

#9 Bakteriler kullanılarak sonsuza kadar geri dönüştürülebilen poli(diketoenamin) veya PDK olarak bilinen bir plastik türündeki temel malzemeler üretildi. Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın verilerin göre dünya çapında her yıl yaklaşık 400 milyon ton plastik atık üretiliyor ve bu sayının 2050 yılına kadar 1 milyar tonun üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

BUNU DA OKU:  İklim Meselesi: İklim değişikliği Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

Kaynak: SciTechDaily

#10 Kraft Heinz, ürün ambalajlarında fosil yakıtlara bağımlılığını azaltmak amacıyla, 2030 yılına kadar küresel ambalajlarında işlenmemiş plastik kullanımını yüzde 20 azaltmak için yeni bir hedef açıkladı. Şirketin girişiminin yaklaşık 100 milyon pound işlenmemiş plastik tasarrufu sağlayacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: edie

#11 SorbiForce, hammaddesi saman gibi tarımsal atıklar olan şarj edilebilir bir pil üretti.

Kaynak: EnergyPortal

#12 Trakya’da yağışların yetersiz olması ve yaz aylarında artan sıcaklıklar sonucu ayçiçeği veriminin yüzde 70 düşmesi bekleniyor.

Kaynak: Cumhuriyet

#13 Türkiye’deki mevcut yenilenebilir enerji kapasitesi ve potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda, en geç 2035 yılında elektrik ihtiyacının tamamını kömür dışı kaynaklardan karşılamak mümkün. Böyle bir hedef benimsemesi durumunda Türkiye’nin, rüzgâr enerjisinde kurulu gücünü üç kat, güneş enerjisinde ise beş kat artırması gerekiyor.

Kaynak: temizenerji

#14 Reporting Matters Türkiye 2022 Raporu’nda SKD Türkiye’nin bünyesindeki 48 üye şirketin entegre ve sürdürülebilirlik raporları değerlendirildi. Değerlendirilen raporların sektörel dağılımlarına bakıldığında holdingler ilk sırada yer alırken holdingleri, enerji ve finans sektöründen şirketler takip ediyor.

Kaynak: skdTürkiye

#15 İklim değişikliğinin etkisiyle ısınan okyanuslarda su sıcaklığı şu ana kadar kayda geçen en yüksek düzeye çıktı. Deniz yüzeyi sıcaklığı yılın bu döneminin ortalamasının çok üzerinde 20,96 derece olarak ölçüldü.
Kaynak: BBC

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Çocuk ve Bebek, Haftanın Yeşil Haberleri
4 adımda gıdadan kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmak için neler yapılabilir?

BM destekli bir araştırmaya göre gıda sistemleri, küresel sera gazı emisyonlarının üçte birinden fazlasını oluşturuyor ve gıda sistemi emisyonlarının kabaca

Kapat