Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın “Adaptasyon Açığı 2023 Raporu: Yetersiz Finansman. Yetersiz Hazırlık – İklim Adaptasyonuna İlişkin Yetersiz Yatırım ve Planlama” başlıklı raporu yayımlandı. Raporda iklim değişikliğinin etkilerine uyum için gelişmekte olan ülkelere sağlanan uluslararası kamu finansmanının 2021’de 21 milyar dolar olduğu, bu ülkelerin adaptasyon finansmanı ihtiyacının ise 2030’a kadar yıllık 215 milyar dolar ile 387 milyar dolar arasında olduğu belirtildi.

Kaynak: UNEP

#2 İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yağış miktarlarının beklenenin altında kaldığı İstanbul’da barajların doluluk oranına dikkat çekerek suyun dikkatli kullanılması çağrısı yaptı.

Kaynak: bianet

#3 Bursa’da termometreler 1961 yılından bu yana kaydedilen en yüksek kasım ayı sıcaklığını gösterdi. Kaynak: yeşilgazete

#4 Yeni bir araştırmaya göre fosil yakıtlar kullanımına şu anki hızında devam edilirse 1,5°C’lik “küresel ısınmayı önleme penceresi” 2030’dan da önce kapanacak. Araştırmacılara göre dünya sıcaklığının 1.5 derecenin üzerine çıkmasını önlemek istiyorsa küresel karbondioksit emisyonunun şu anda beklenti olduğu gibi 2050’de değil, 2034’te net sıfıra ulaşması gerekecek.

Kaynak: BBC

#5 Moda devi Patagonia, Londra’da iş bulmakta zorluk çekenlere iş sağlayacak ve onları döngüsel ekonomi yöntemleri konusunda eğitecek yeni bir giyim onarım merkezi açmak için sosyal etki şirketleriyle ortaklık kurdu.

Kaynak: edie.

#6 İrlanda, insanların kendi bölgelerindeki hava kalitesini kontrol etmelerine olanak sağlayacak yeni bir hizmet başlattı. Hava kalitesi tahmini, özellikle kirliliğe karşı hassas olan astım ve kalp rahatsızlıkları olan kişiler için özellikle önem taşımakta.

Kaynak: euronews.green

#7 ABD Enerji Bakanlığı’nın Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’ndan (NREL) araştırmacılara göre sıfır emisyonlu elektrikli araçların hızlı bir şekilde benimsenmesi ülkeyi ulaşım sera gazı emisyonlarında 2050 yılına kadar 2019 seviyesinden yüzde 80 veya daha fazla bir düşüşe yaklaştıracak.

BUNU DA OKU:  Dünyanın en güzel ekoköyleri

Kaynak: temizenerji

#8 İngiltere ve Fransa kıyılarına ulaşan Ciaran Fırtınası nedeniyle bir milyondan fazla kişi elektriksiz kaldı. Bölgenin on yıllardır tanık olduğu en şiddetli hava olayının Birleşik Krallık, İrlanda, Fransa ve İber Yarımadası’nı etkilemesi bekleniyor.

Kaynak: euronews

#9 İsveç, sahil güvenliği petrol sızıntısıyla mücadele ederken, Baltık Denizinde yapılan denetimler 2016 ve 2021 yılları arasında deniz sağlığında ‘çok az iyileşme’ olduğunu ortaya koyuyor.

Kaynak: The Guardian

#10 Yemek tarihçisi Sarah Lohman, yeni kitabı Endangered Eating’de kaybolan yiyecekler ve neden bu yiyeceklerin korunmaya ihtiyacı olduğunu anlatıyor.

Kaynak: The Guardian

#11İspanya 2050 iklim eylem planının bir parçası olarak hızlı iç hat uçuşlarından kaynaklanan emisyonları azaltmak ve daha sürdürülebilir seyahati teşvik etmek amacıyla trenle 2,5 saatten az süren bir alternatif olduğunda kısa mesafeli uçuşları yasaklamak istiyor.

Kaynak: euronews.green

#12 NHS birçok vakıfla ortalık yaparak ilk “Sürdürülebilir Sağlık Geri Dönüşümü ve Atık Yönetimi” çerçeve anlaşmasını başlattı. Anlaşma çerçevesinde atık yönetiminden kaynaklanan emisyonların 2032 yılına kadar yüzde 80 oranında azaltılması hedefi de yer alıyor.

Kaynak: edie.

#13 Doğa rezervleri ve belirli bir alanda yapılan araştırmalar, tırtılların iklim değişikliğine karşı ne kadar duyarlı olduğunu ortaya çıkardı. Cambridge Üniversitesi’nin araştırması larvaların “sıcaklık düzenlemesinde gerçekten kötü” olduğunu ve bu nedenle aşırı hava koşullarında hayatta kalma olasılıklarının daha düşük olduğunu buldu.

Kaynak: BBC

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Haftanın Yeşil Haberleri
Karbonun sosyal maliyeti nedir?

Sanayileşmeden günümüze karbon emisyonları artıyor. Karbonun küresel kaynama çağında yarattığı yıkıcı etkiler de reddedilemez bir konuma ulaştı. Atmosferdeki karbonu düşürmeye

Kapat