Küresel ısınmayı bir buçuk sene ile sınırlamak için yalnızca altı yılımız kaldı

Yapılan yeni bir araştırma, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için sadece altı yılımız kaldığını ve sıcaklıkları Paris Anlaşması’nda belirlenen 2 derece eşiğinin altında tutmak için yalnızca yirmi yılımız olduğunu ortaya koyuyor.

Kalan karbon bütçemize ilişkin yeni bir tahmin (küresel sıcaklıkları tehlikeli bir eşiğin altında tutarken üretebileceğimiz karbondioksit miktarı) Ocak ayı itibariyle 250 gigatondan fazla karbon salmamız halinde, sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerindeki sıcaklıklara ulaşacağımızı gösteriyor. Nature Climate Change dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, araştırmacılar emisyonların mevcut hızda devam etmesi halinde, bu eşiği 2030 yılından önce geçeceğimizi tespit etti.

Birleşmiş Milletler’in daha önceki bir bilimsel raporuna göre, bu sıcaklık artışının ötesinde, dünya muhtemelen mercan resiflerinin çoğunu kaybedeceğinden, önemli bir buz tabakası geri döndürülemez bir şekilde erimeye başlayabileceğinden ve su kıtlığı, sıcak hava dalgaları ve aşırı hava koşullarından kaynaklanan ölümler dramatik bir şekilde artacağından felaket riskleri de önemli ölçüde artıyor.

2015 yılında 196 dünya lideri, küresel ortalama sıcaklığı sanayi öncesi seviyelerin 2 derecenin altında tutmayı amaçlayan iklim değişikliğine ilişkin yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma olan Paris Anlaşmasını imzaladı. Anlaşma, küresel ısınmanın 1,5 derece ile sınırlandırılmasının iklim değişikliğinin en kötü etkilerinin önlenmesine yardımcı olacağını vurguluyordu.

Bu yılın başlarında yayınlanan bir BM raporu, sıcaklıkların yakında periyodik olarak tehlikeli 1,5 derece eşiğini aşabileceği uyarısında bulunmuştu, ancak bu yeni çalışma uzun vadeli ısınmaya da atıfta bulunuyor.

Rapora göre, insanlar şu anda her yıl atmosfere yaklaşık 40 gigaton karbon salıyor. Bu emisyonlarda bir azalma olmadığı takdirde, 1,5 derecenin altında kalmak için kalan karbon bütçemiz önümüzdeki altı yıl içinde tükenecek.

Son 10 yıl şimdiden 19. yüzyıldan ortalama 1,14 santigrat derece daha sıcak geçti. Bilim insanlarına göre geçen yıl 1,26 santigrat derece daha sıcaktı ve bu yıl da muhtemelen bunu geçecek.

BUNU DA OKU:  Temmuz ayı tüm dünyada şimdiye kadar kaydedilmiş en sıcak ay olarak tarihe geçti

Raporda ayrıca, Paris Anlaşması’nın 2 derecelik sınırını aşmadan önce salabileceğimiz 1.323 gigaton karbon kaldığı belirtiliyor. Buna göre, karbon bütçemiz emisyonları azaltmak için herhangi bir adım atılmazsa önümüzdeki yirmi yıl içinde tükenecek.

Bu tahminler, metan gibi diğer sera gazları ile bağlantılı etkilerinde çok belirsiz olduğunu gösteriyor. Açıklamaya göre, iklim sisteminin çeşitli bölümlerinin artan sıcaklıklara nasıl tepki vereceği bilinmiyor. Örneğin, bazı bölgelerde artan bitki örtüsü büyük miktarlarda CO2 emebilir ve ısınmanın bir kısmını dengeleyebilirken, okyanus dolaşımındaki değişiklikler ve buz tabakalarının erimesi ısınmayı hızlandırabilir.

Kaynaklar:
Nature Climate Change
Space.com
Time
Live Science

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Genel, İklim Değişikliği
Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın "Adaptasyon Açığı 2023 Raporu: Yetersiz Finansman. Yetersiz Hazırlık - İklim Adaptasyonuna İlişkin Yetersiz Yatırım ve

Kapat