3 bin vaka incelendi: Günde bir şekerli içecek bile kanser riskini artırıyor

Düzenli olarak her gün şekerli içecekler içenler, bel ölçüleri ne olursa olsun, kanser risklerini artırıyor. Viktorya Kanser Konseyi ve Melbourne Üniversitesi tarafından 35 bin Avustralyalı üzerinde yapılan araştırma, obeziteye bağlı 3.283 kanser vakasında beklediklerinden farklı bir sonuca ulaştı..

Yayınlanan araştırma, obezite haricinde ve bel genişliğine göre sonuçlar düzenlendiği zaman, şekerli içecekler ile kanser riski arasında direkt pozitif bir bağ buldu. Araştırmayı yayınlayanlar bu sonuçların şekerli içeceklerin tüketimini azaltmayı meşrulaştırdığını savunuyor.

Viktorya Kanser Konseyi’nde salgın hastalıklar bilimi ve araştırma bölümünde görevli doçent doktor Allison Hodge ilk hipotezlerinin şekerli meşrubatların obeziteye, bu durumun da obeziteye bağlı kanser riskine yol açtığı yönünde olduğunu belirtiyor. Ama elde edilen veriler ile daha farklı sonuçlara ulaşılmış.

Araştırma, şekerli içecek tüketimi artıkça normalde obezite ile ilişkilendirilen kanser vakalarının bu durumla alakasız bir şekilde bel genişliği fark etmeksizin kanser risklerini artığını ortaya koyuyor.

Bu durum şekersiz içecek tüketenlerde görülmemekte. Uzmanlar bu yüzden şekerin asıl neden olarak öne çıktığını savunuyor. Yine de bu araştırmaların genişletilmesi ve daha fazla vaka üzerinde çalışma yapılması uzmanların anlaştığı bir konu.

Viktorya Kanser Konseyi yöneticisi Todd Harper bu araştırmanın sonucunda meşrubatlar yerine su tüketmeyi tercih etmenin oldukça mantıklı olacağını savunuyor. Harper, şekerli içecekleri tüketmenin, artan kanser riskinin yanında 2. tip diyabet, kalp rahatsızlıkları ve diş çürüğü riskleri ile beraber geldiğini de hatırlatıyor.

BUNU DA OKU:  İklim değişikliği diyeti: Klimataryen nedir, nasıl olunur?
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi, Yeme İçme
Limon, portakal ve greyfurt kabuklarını atmayın, viyol yapın!

Bolca vitamin içeren kabukları tohumunuz filizlendikten sonra doğrudan fide ile beraber saksıya ya da bahçeye dikebilirsiniz.

Kapat