4 adımda balınızın doğallığını test edin

Bir tüketici olarak herhangi bir gıda almadan yapacağınız en doğru iş etiket okumak ve içinde telaffuz edemediğiniz, size bir anlam ifade etmeyen maddeler görürseniz de, arkanıza bakmadan kaçmak.

Ben son senelerde ciddi bir etiket okuyucusu oldum. Bu etiket okuma alışkanlığımı ilk edindiğim sıralarda, elimde koca bir liste, marketten defalarca ellerim boş çok çıktığımı bilirim. Ancak hep bir ürün var ki, o benim kafamı çok karıştırıyor. O da bal. Çünkü içine gerçek anlamda ne karıştırıldığını bilmediğimiz çok temel bir gıda maddesi. Ve tabii etiketinde her daim “Katkısızdır” yazıyor. Sokakta satan da saf bal diyor, market rafında da.

Arıların insanoğlunun varoluşunda ve geleceğindeki yeri tartışılmaz. Son yıllarda iklim değişikliği, hastalıklar, kimyasal maddelerin kullanımıyla azalan arı nüfusu gibi, gittikçe düşen bir bal üretimi var. Ve bu dünyanın her yerinde böyle. Balcılık işinde ise her alanda olduğu gibi satışlar artsın diye yapılmadık maskaralık yok. İşin hoşu çıplak gözle birçoğumuzun aldığı balda neler var, anlaması oldukça zor. Köy balı mı iyidir, yoksa market raflarındaki bal mı, yoksa organik bal mı? Bunun cevabı maalesef zor. Çünkü üretimi aşamasında çiftçi peteğe şekerli su karıştırabilir ya da satan kişi baldan maksimum kazanç sağlamak için saf da satmayabilir. Bu konudaki binbir kalpazanlık hikayeleri hep duymaya alıştığımız cinsten.

thumbnail_1369298508

Bizler gibi gıdasında katkı maddeleri istemeyenler için gerçek anlamda doğal bala ulaşmak aslında göründüğünden de zor. Eğer kendi balınızı kendiniz üretmiyorsanız tabii… Araştırdığım kadarıyla, balınız ne kadar doğal anlamak için birkaç test yapabilirsiniz. Ancak maalesef farklı bal türleri farklı çözünülürlüklere sahip oldukları için, bu testler için de bir şey demek zor. Ben piyasadaki birkaç konvansiyonel ve organik bala şu aşağıdaki testlerden birkaçını uyguladım ve farklı sonuçlar aldım. Buyurun; balınız doğal mı, bulmak için 4 adım.

BUNU DA OKU:  Metabolizmayı güçlendiren, yağ eriten gıdalar

1- Birkaç kaşık balı suya döküp karıştırmadan bekleyin. Eğer katkısızsa, bal suda kolay kolay çözülmez.

2- Bir kulak çubuğuna bir parça bal koyun ve kibritle yakmaya çalışın. Kolayca alev alıyorsa katkısız demektir. Eski zamanlarda balmumunu aydınlatma için kullandıklarını düşünecek olursanız, bu son derece mantıklı bir test.

3- Bir cam bardağa sıcak suyu koyun ve yine içine bir kaşık bal koyun. Eğer bal olduğu gibi dibe çöküyorsa katkısızdır. Sıcak suyla karıştığında hemen ayrışan balın büyük ihtimalle bir şeylerle karıştırıldığı söyleniyor.

4- Bu son testi ben uygulayamadım, ama bu işe biraz daha bilimsel yaklaşmak isteyenler için enteresan olabilir. Bunun için bir anilin klorür karışımı hazırlamanız gerekiyor. Lisedeki kimya derslerinden beri kimyasallara uzak olduğumdan dolayı nereden tedarik edilir bunlar, onu dahi bilmiyorum. Ancak test için tarif şu şekilde: 1 ölçü tuz ruhu, 3 ölçü anilini karıştırıyorsunuz. Çukur bir seramik vazo veya bardağa bal koyuyorsunuz. 6-7 damla karışımı bala döküp cam bir çubukla karıştırıyorsunuz. Kırmızımsı bir renk alıyorsa, yine arkanıza bakmadan kaçabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Beslenme, Çocuk ve Bebek, Gıda, Gıda Gündemi, Yeme İçme
Bisikletle 10 ülkeyi geçen Minik Gezgin’in Sergisi

"Yolda Büyümek" sergisini kaçırmayın.

Kapat