800 yıllık zeytin ağacı yeniden meyve verdi

Mersin’de odun olarak kesilmek üzereyken köklü olduğu fark edilen 800 yıllık zeytin ağacı Toroslar Belediyesi tarafından hızarcıdan alınıp yeniden parka dikildi. 20 ay boyunca özel bakım uygulanan ağaç, geçtiğimiz günlerde yeniden meyve verdi.

TIKLAYIN: İtalya’nın ağaçtan katedrali yavaş yavaş büyüyor

Odun olarak kesilmek için Adana’dan getirilen ağacın yeni kesilmiş ve köklü olduğu belediye yetkilileri tarafından fark edilince hızarcıdan ağacın belediyeye vermesi rica edildi. 15.000 metrekarelik bir parka dikilen ağaç, iki yaşındaki başka bir zeytin ağacıyla aşılandı,  kök salma ilaçları ve özel sulama çalışmaları ile yoğun bakım yapıldı. Yeniden hayata dönen ağaç, bir sembol olarak koruma altında tutulacak.

zeytin8802

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın konu ile ilgili açıklaması şöyle:

“Bu zeytin ağacını hızarcı arkadaşımızdan rica ettik, verdi. Bu işin uzmanları kökün 800 yıllık olduğunu söylüyor. Bu ağacı uzmanların eşliğinde oradan alarak vinç yardımı ile parkımıza diktik. Yaklaşık bir ay oldu. Filiz attı, kökü tuttu. Bu ağaç burada sembolik bir değer taşıyacak. Herkes gelip belki de bunun etrafında fotoğraf çektirecek. Böyle bir değeri yaşatmanın mutluluğu içindeyiz. Kurumasın diye etrafını telis bezi ile çevirdik nemli olması için. Kök salma ilacı da veriyoruz.”

(Kaynak: Arkeofili)

BUNU DA OKU:  Bize her yer kütüphane
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gıda, Gıda Gündemi, İyi haberler
Sebzelerin besin değerini koruyan 10 pişirme yöntemi

Geleneksel pişirme yöntemlerinin bazıları, siz fark etmeseniz de gıdaların içindeki besleyici maddelerin azalmasına sebep oluyor.

Kapat