Atmosferdeki CO2 seviyesi rekor kırdı

Hawaii’deki Mauna Loa gözlem evinde yapılan ölçümlere göre, nisan ayında atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu 400 ppm’i (parts per million – 1 milyon parçacıkta 400 CO2) aştı. İklim bilimciler, atmosferdeki karbondioksit seviyesinin en son yüzbinlerce yıl önce bu kadar yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Karbondioksit (CO2), sera gazları arasında en çok salımı yapılan ve küresel ısınma ile iklim değişikliğine sebep olan gazlardan biri. Sanayi devrimi ile beraber fosil yakıtlarının kullanımının ciddi şekilde artışıyla, atmosferdeki CO2 konsantrasyonu hızlı bir şekilde artış gösterdi. Yarattığı yıkıcı etkilerle iklim değişikliğine neden olduğu ve üstelik bunun insan eliyle yapılıyor oluşu bilinmesine rağmen atmosferdeki CO2 konsantrasyonu giderek daha da hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor.

Atmosferdeki CO2 seviyesi, iklim değişikliğiyle doğrudan ilişkili olduğu için bilim insanları tarafından sürekli olarak takip ediliyor. Havadaki CO2 konsantrasyonun belirlenmesi için, atmosferden alınan hava örneklerinden nemin çıkarılmasıyla elde edilen kuru havanın içerisindeki tanecikler sayılıyor. Bu ölçümde 1 milyon parçacık içerisindeki CO2 taneciklerinin sayısı ölçülüyor.

Limit çoktan aşıldı

Bilim insanları tarafından atmosferdeki CO2 konsantrasyonu üst güvenlik limiti olarak belirlenen seviye 350 ppm ancak bu seviye 1988’in başlarında aşıldı. Atmosferdeki CO2 konsantrasyonu 350 ppm seviyesinin altına düşürülebilirse bile, dünyanın yaklaşık 2 °C daha sıcak olmasına sebep olacağız. Ayrıca, 1950’den beri, insan aktiviteleri dünyanın yaklaşık 0.6 °C daha sıcak olmasına sebep oldu.

Şimdi rekor seviyede

Atmosferdeki CO2 konsantrasyonuna dair günümüzde aldığımız haberler işlerin daha da kötüye gideceğini gösteriyor. Hawaii’deki Mauna Loa gözlem evinde yapılan ölçümlere göre, nisan ayında atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu 400 ppm’i aştı. Dünya Meteoroloji Örgütü’nden iklim bilimciler, atmosferdeki karbondioksit seviyesinin en son yüzbinlerce yıl önce bu kadar yüksek olduğuna dikkat çekiyorlar.

BUNU DA OKU:  Yeşil olmayı büyüklerinizden öğrenin

Bu ne anlama geliyor?

IPCC’nin (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) geçtiğimiz eylül ayında yayınladığı rapora göre, aynı hızla atmosfere sera gazları salmaya devam edersek, 2100 yılına kadar sıcaklıklar 2 – 3,7 °C artabilir. Bu da küresel ölçekde çok daha sık ve şiddetli meteorolojik olaylar, kuraklık, açlık, temiz suya erişimi sıkıntısı, birçok canlının neslinin tükenmesi ve/veya tükenme tehlikesinin olması, okyanus seviyelerinin yükselmesi gibi bir çok problemin daha da ciddileşeceği anlamına geliyor. Bu sorunlardan en ciddi şekilde etkilenecek olan grupların başındaysa zaten yoksul olan insanlar, siyasal, sosyal ve ekonomik olarak dışlanmış olan gruplar ile kadınlar ve çocuklar geliyor. 400 ppm eşiğinin aşılmış olması, iklim değişikliğine karşı hemen, çok daha ciddi adımların atılması gerektiğine dair oldukça önemli bir işaret.

Kaynaklar

1. http://time.com/116131/un-co2-levels-greenhouse-gases/
2. http://edition.cnn.com/2014/03/20/us/climate-carbon-dioxide-record/
3. http://350.org/about/science/
4. http://co2now.org/current-co2/co2-now/

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İklim Değişikliği, Yenilenebilir Enerji
Seferihisar kendi elektriğini üretiyor

180 bin kg CO2 salınımını engellenecek.

Kapat