Çatınızdan ne kadar güneş enerjisi elde edebilirsiniz?

Geçen yıl Google’da “çatı üstü Güneş enerjisi” arama eğilimi yüzde 60 artış gösterdi. İklim krizinin günbegün daha da şiddetlenmesi ve güneş enerjisinin daha erişilebilir hale gelmesiyle birlikte dünya çapındaki güneş enerjisi şirketlerine ve geliştiricilere bilgi ve teknoloji sunma potansiyeli ve talebi de artıyor. Google Haritalar Platformu tam da bu nedenle yeni çevre API’leri paketi kapsamında Solar API’yı kullanıma sunduklarını duyurdu. Solar API temiz, yenilenebilir güneş enerjisine geçişi hızlandırmaya yardımcı olmak amacıyla 40 ülkede 320 milyondan fazla binayı kapsayan önemli bina, çatı, gölgelendirme ve panel konfigürasyon verilerini içeriyor.

Google, Solar API ile bir yıl içinde 100 milyon dolar gelir elde etmeyi de bekliyor. Solar API, güneş enerjisi pazarı web sitelerine, güneş enerjisi kurulumcularına, SaaS geliştiricilerine ve belirli bir adresin çatı üstü güneş enerjisi potansiyelini anlamak isteyen tüm kullanıcılara fayda sağlayan çeşitli özellikler sunuyor.

Solar API’ın kökenini oluşturan Project Sunroof nedir?

2015 yılında Google “Project Sunroof“ adlı proje tanıtmıştı. Project Sunroof, Google Maps’teki verileri kullanarak insanlara evlerinde güneş enerjisi kullanmanın iyi bir fikir olup olmadığı ve uygunsa panelleri nereye yerleştirmeleri gerektiği hakkında bilgi veren bir internet sitesidir. Adresinizi girdiğinizde Project Sunroof, evinizi Google Haritalar’da arar ve kişiselleştirilmiş çatı analizinizi oluşturmak için bu bilgileri diğer veritabanları ile birleştirir.

Project Sunroof, bir yılda çatınıza ne kadar güneş ışığının çarptığını hesaplarken şunları dikkate alıyor:

Google’ın görüntü ve harita veritabanı

Çatınızın 3 boyutlu modellenmesi

Yakındaki yapıların ve ağaçların oluşturduğu gölgeler

Bir yıl boyunca olası tüm güneş pozisyonları

Güneş enerjisi üretimini etkileyebilecek geçmiş bulut ve sıcaklık modelleri

Tüm bu analizlerinin sonucunda da Project Sunroof, çatı boyutuna, çatıya vuran güneş miktarına ve elektrik faturasına bağlı olarak elektrik kullanımının yüzde 100’üne yakınını üretecek bir kurulum boyutu önerir. Şayet bu kurulumu yaptırırsanız mali olarak size getireceği faydayı da hesapladıktan sonra kullanıcı isterse onu en yakınındaki güneş paneli yerleştiricileri ile iletişime geçirme imkanı sunar.

BUNU DA OKU:  Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Hayat
Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Guardian'ın araştırması, Avrupalıların yüzde 98'inin son derece zararlı kirli hava soluduğunu ve bunun yılda 400 bin ölümle bağlantılı olduğunu

Kapat