Çevre bilinci aşılayan filmler

Geleceğimizin koruyucuları olacak çocuklarımıza çevre bilincini vermenin zamanı şimdidir. Onları en başta bir çok kitapla ve öğretilerle sıkmak yerine, vermek istediğiniz mesajları seyrettikleri filmlerle de verebilirsiniz. Son yıllarda çevre konusunda çocuklar için yapılan filmler çoğaldı. İşte öne çıkan birkaçından örnekler. Sömestr tatilinde boş vakitlerinizde çocuğunuzla oturup bu filmleri seyredebilir, sonrasında çevre konusunda konuşabilirsiniz

Wall-E

Dünyanın çöplerle kaplı olduğu ve insanların sorumsuz tüketim alışkanlıkları yüzünden de yaşanamaz bir hale geldiği bir zamanda geçiyor Wall-E. İlk bakışta çocukların ilgi alanında gibi durmasa da filmin kahramanı ilk göründüğü anda şirinliği ile herkesin kalbinde taht kuruyor. Robot Eve’i arama yolunda Wall-E, insanlığın geçirdiği evreye şahit oluyor. Çocukların da büyüklerin de seyrettiğinde sistemi sorgulamaması mümkün değil.

Neşeli Ayaklar I ve II

2006 senesinde vizyona girdiğinde herkes bu filmden ve dans eden penguenlerden bahsediyordu. Şahane seçilmiş müzikleri ve bale misali sualtı görselleri ile büyüleyen film aynı zamanda ticari aşırı avlanma sonucunda Antartika sakinlerinin hayatlarını da nasıl etkilediğini anlatıyor. Bir taraftan güldürürken dünyaya yapılanlar karşısında gözyaşlarınızı tutamayacağınız anlar da oluyor. Aynı zamanda filmin ikincisi de ülkemizde 2012’nin başında vizyona girmişti. Birincinin devamı niteliğinde olan filmleri peşpeşe seyretmenizi tavsiye ediyoruz.

Bambi 2

1942’deki Bambi filmi ile hayvan hakları akımına öncülük eden bir jenerasyona esin kaynağı olan filmin 2006 senesinde gösterime giren ikinci filmi yine aynı temada. Bambinin annesini avcılar yakalayınca yetim kalır. Bilge baykuşun tavsiyesi üzerine onu gençliğe hazırlamak Büyük Prens’in, Bambi’nin babasının görevidir. Katı tavırlı Büyük Prens ve yaramaz Bambi birbirlerine alışmakta zorluk çekerler. Gençlerle arası hiç iyi olmayan baba zaman geçtikçe oğluna duyduğu güçlü sevgiyle ona bağlanmaya başlar. Kendinden sonra yerine geçmesini istediği Bambi’den başkası değildir. Ama Bambi’nin ondan ve hayattan öğrenecek daha çok şeyi vardır.

BUNU DA OKU:  Evinizdeki Uçucu Kimyasallara Karşı Alabileceğiniz 12 Önlem

Özgür Willy

1993’te gösterime giren Özgür Willy filminde başroldeki Küçük Jesse’in en iyi arkadaşı, bir su parkındaki büyük havuzda yaşayan büyük Orka balığıdır. Orka’nın açık denizde hür yaşayan ailesine duyduğu özlemi hisseden ve paylaşan tek insan da, yine duygusal Jesse’dir. Hayvanlara etik davranmakla ilgili yapılmış çok başarılı bir film. Ancak oldukça üzücü bir film olduğunu hatırlatmakta yarar var. Filmin mesajı ise gayet açık; hayvanları ait oldukları yerlerde yaşamaları için bırakmalıyız. Günümüzde her geçen gün yenisi açılmakta olan su parklarına ise ait olmadıklarını çocuklara öğretmemiz uzun zaman alacak gibi görünüyor.

Kayıp Balık Nemo

2003 senesinde vizyona giren Kayıp Balık Nemo’nun bir palyaço balığı olan babası Marlin, belki de karısının zamansız ölümü nedeniyle küçük oğlu Nemo için fazla kaygılanmaktadır. Ancak Nemo’nun da kendi başına hareket etmesi gerektiği zamanlar gelir çatar. Deniz altı dünyasının okuluna gidip, eğitim görmek zorundadır. Nemo bu okula giderken Marlin’in korktuğu başına gelir ve oğlu arkadaşları ile oynadıkları tehlikeli bir oyun sırasında gözünün önünde kaybolur. Film Marlin’in oğlunu bulmak için harcadığı çabaları ve Nemo’nun da geri dönmek için verdiği büyük mücadeleyi anlatıyor.

Ayı Yogi

2011 senesinin ilk aylarında vizyona giren Ayı Yogi filmi şu anda 40’larında olanlar için bile ayrı bir anlama gelir. Son versiyonu ise üç boyutlu çekilmişti. Filmin konusu; Jellystone Park’ında yaşayan, ziyaretçilerin piknik sepetlerini çalan Ayı Yogi ve yakın dostu Bobo, Park’ın artık para kazandırmadığı gerekçesiyle kapatılacağını öğrendiğinde Park’ı kurtarmak için güçlerini birleştirip bir plan yaparlar. Bu güzel doğal alanın yok olmasına karşı çıkan sevimli kahramanlarımız park bekçisi Smith’i de yanlarına alarak işe koyulurlar..

Loraks

http://www.youtube.com/watch?v=Gs_Em1XvAiU

BUNU DA OKU:  Sağlıksız bir bedenin 12 işareti

1971 senesinde Dr Seuss’un aynı adlı romanından hazırlanmış olan 25 dakikalık versiyonundan sonra ilk defa uzun versiyon olarak hazırlanmış olan yeni Loraks’ı kesinlikle tavsiye ediyoruz. Film, Ted’in rüyalarının kızı Audrey için bir ağacı nasıl getirebileceğini öğrenmek amacıyla Tek-tek’i ağaçlardan mahrum bir dünyada kusursuzca endüstrileştirilmiş Thneedville şehrinin sınırlarını aşarak, arayışa çıkması ile başlar. Tek-Tek önce tereddüt etse de Ted de kendisine Loraks’la karşılaşma hikayesini anlatmak için bir ilham kaynağı görür. Karşılığında Ted’in Truffua ağaçlarını şehre getirerek Thneedville’in dengesini yeniden kurma görevine ilham olur. Aslında konu, ağaçları ve onlarda yaşayan hayvanları korumak için var olan Loraks’ın etrafında döner. Dahihane bir şey icad eden Tek-Tek, bir ağacı kesince Loraks genç girişimciyi uyarmak için ortaya çıkar ve Tek-tek’in doğaya karşı sevgisiz hareketini eleştirir.

Arabalar 2

Ünlü yarış arabası Şimşek McQueen ve eşsiz kurtarma aracı Mater, “Arabalar 2″de, dünyanın en hızlı arabasını belirlemek üzere Dünya Şampiyonası’nda yarışmak için deniz aşırı bir yolculuğa çıkıyor. Mater, çukurlar, sapaklar ve sürprizlerle dolu şampiyonluk yolunda, kendisini ilgi çekici bir uluslararası casusluk macerasının içinde buluyor. Bu yarışta Şimşek McQueen’e yardım etmek ve gizli bir casusluk görevinde kendinden beklenileni yapmak arasında kalıyor. Aksiyon dolu yolculuğu Mater’ı, Japonya ve Avrupa sokaklarında yaşanan heyecan dolu bir kovalamacanın içine sürüklüyor. Filmde aynı zamanda yeşil enerji ile ilgili mesajlar da verilmekte.

Bir Böceğin Hikayesi

1999 tarihinde vizyona giren Bir Böceğin Hikayesi de doğada göz ardı etmeye alıştığımız bceklere farklı gözlerle bakmamızı sağlıyor. Karınca Adasının sakinleri kışa hazırlanmanın yüksek temposuyla durup dinlenmeden çalışırlar. Tüm bunlar yetmezmiş gibi yaz aylarında Hopper adlı zorba bir çekirgenin başını çektiği çekirge sürüsüyle yiyeceklerini zorunlu olarak paylaşırlar. Bu durum barışsever karınca halkı için dayanılmaz bir hal alır ve Karınca Flik buna başkaldırır.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Eğitim
Havalar soğuyunca biz de kuşlara yemlik yaptık

Hayvanları sevindirmek isteyenlere özel tarif.

Kapat