Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Seattle merkezli bir girişim, kahvenin çevresel etkisini azaltmak ve ormansızlaşmayla mücadele etmek amacıyla bu hafta dünyanın ilk çekirdeksiz kahvesini piyasaya sürüyor.

Kaynak: REUTERS

#2 Avrupa Birliği (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi‘ne göre 2023 eylül ayı sıcaklıkları, küresel olarak bir önceki en yüksek değerini büyük bir farkla aşarak kayıtlara geçen en sıcak eylül ayı oldu.

Kaynak: CNN

#3 Yeniden yabanileştirme çalışmalarıyla 400 yıl sonra ilk kez Londra’da bir yavru kunduz dünyaya geldi. Kaynak: The Guardian

#4 Pile ihtiyaç duymayan ilk e-bisiklet tasarlandı. Fransız girişimci Adrien Lelièvre’nin buluşu olan Pi-Pop e-bisiklet, pillere güvenmek yerine enerjiyi depolamak için bir süper kapasitör kullanıyor.

Kaynak: euronews.green

#5 RenewableUK tarafından hazırlanan yeni bir rapor İngiltere’deki yüzen açık deniz rüzgar endüstrisinde büyümede bir artış yaşadığını, proje hattının geçtiğimiz yıl yüzde 32 oranında genişleyerek kapasiteyi 185 gigawatt’tan (GW) 244 GW’a çıkardığını ortaya koydu.

Kaynak: edie

#6 Batı Avrupa’nın en yüksek zirvesi olan Mont Blanc, son iki yılda iki metreden fazla küçüldü. Fransız araştırmacılar, zirvenin Eylül 2023’te 4 bin 805,59 metre olarak ölçüldüğünü açıkladı. Yeni ölçüme göre zirvenin yüksekliği 2021’deki ölçümden 2.22 metre daha düşük çıktı.

Kaynak: euronews.

#7 Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, faturaları artıracağı ve ülkenin enerji güvenliğini riske atacağını söylediği İngiliz tarım arazilerine güneş panellerinin kurulumunu projesini kısıtlamayı planlıyor.

Kaynak: The Guardian

#8 Papa Francis, dünyanın iklim değişikliği nedeniyle “çöktüğü” ve “kırılma noktasına yaklaşabileceği” konusunda uyardı. Papa, küresel karar alma organlarını etkisiz olmakla eleştirdi.

Kaynak: BBC

#9 Emekliye ayrılan uydularını dünyanın yörüngesinde bırakan telekomünikasyon şirketine ilk kez ceza kesildi. Dish Network adlı Amerikan uydu şirketi, uzayda bıraktığı çöp nedeniyle ceza yiyen ilk şirket oldu. Kaynak: euronews.

BUNU DA OKU:  Dünyayı onarılamaz plastik hasarından kurtarmak için dokuz yılımız kaldı

#10 WRI Türkiye’nin 11’inci Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nda iklim kriziyle küresel mücadelenin ve bu kapsamda Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşabilmesinin yolunun kent içi sürdürülebilir ulaşımdan geçtiğine dikkat çekildi.

Kaynak: yeşilgazete

#11 KPMG 2023 CEO Görünümü raporuna göre küresel CEO’ların üçte ikisinden fazlası (yüzde 69) ESG’yi değer yaratma aracı olarak işlerine tamamen entegre etti.

Kaynak: edie

#12 Birleşik Krallık’taki birçok üniversite yeşil taahhütlere rağmen geçtiğimiz yıl Shell ve ExxonMobil gibi fosil yakıt devlerinden finansman kabul etti. Fosil yakıt devlerinin 2022’den bu yana Birleşik Krallık üniversitelerine toplam 47 milyon Avro (41 milyon £) üzerinde bağışta bulunduğu ortaya çıktı.

Kaynak: euronews.green

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Çocuk ve Bebek, Haftanın Yeşil Haberleri
CEO’lar ESG ile ilgili ne söylüyor?

KPMG’nin dünyanın en büyük işletmelerinden bin 300'den fazla CEO ile yaptığı yıllık ankete göre CEO'lar, jeopolitik ve siyasi belirsizliği önümüzdeki

Kapat