Çocuklara yeşil yaz aktiviteleri
Çocuklar dersleri, sınavlarını okul dolusu arkadaşlarıyla birlikte geride bırakıyorlar. Onlar için disiplinler arası paylaşım alanları yaratan, bir yandan yaratıcılıklarını geliştirebilecekleri, deneyimlemerini düşündüğüm doğa ve yaşam tarzlarını sunan kurumları bu yazıda sizlerle paylaşmak isedim.
Önümüz koca bir yaz. Çocuklar her zaman öğrenmeye aç, bu açlığı gidermek bazen bizim elimizde değil. Ama çok da aramaya gerek yok. Biliyorum ki doğa, sanat spor da bu açlığı giderebilmekten çok daha fazlasını yapmakta.
Öncelikle şehirde dikkatimi çeken etkinliklere yer vereyim. Öğrenmek bitmiyor, şehirde bu hevesi giderebilecek etkinlikler buyrun aşağıda.
Rahmi Koç Müzesi‘ndeki Hayallerle Dolu Küçük Evler sergisini kaçırmamanızı öneririm. 28 Kasım’da başlayan minyatür evlerde 19 yy İngiliz, Alman, Fransız yapımı ilgi çekici koleksiyon evlerine yer veriliyor. Bir çocuğun oyun dolabından esinlenebileceği çok şey var. Detaylı bilgi burada.
İstanbul Oyuncak Müzesi’nin etkinlikleri ise büyükleri de çocuklar kadar cezbediyor. Uzun zamandan beri yapılacaklar listemin başında gelen Tahta Oyuncak Boyama Atölyeleri, Haziran ayı boyunca organize edilecek. Bu atölyelere bir gitseniz ikincisini iple çekersiniz. Yaratıcılık adına çocukların katılabileceği en güzel etkinliklerden biri olduğunu düşünüyorum. Bir hatırlatma olarak etkinliklerin 3 yaş ve üzeri için geçerli olduğunu söylemeden geçmiyim. Daha fazla bilgi için linki inceleyebilirsiniz.
İstanbul Modern’de iki sıkı etkinlik minik sanatkarları bekliyor, ‘Geçmiş ve Gelecek’sergisine çocukları da dahil edilerek organize edilen Şekillerin Peşinde Atölyesiçocukların yapıtlarda geometriyi aramalarıyla başlıyor. Ardından kendi sanat eserlerine kadar dönüşüyor. Müzelerle haşır neşir olmak için kaçırılmayacak bir fırsat.
Masallar, Oyunlar ve Resimler atölyesi de Haziran ayı boyunca devam eden etkinliklerden. Bu atölyede araştırmacı gazeteci çocukların hoşuna gidebilecek her şey var neredeyse. Oyunlardan ve kostüm giydirmelerden bir sanat eserini bulmaya çalışacak çocuklar sonunda inceledikleri eserleri kendilerince yorumlayacaklar.
Daha detaylı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz.
Sakıp Sabancı Müzesi’nde ise, Düşüncenin Peşinden atölyesi dikkatimi çekti. Sanatçı kimdir? Santçının yolculuğu nasıl başlar? gibi sorulara cevap vererek minik sanatçıların meraklarını giderecekleri bir atölye. Program detayları burada.
Gözünüzün üstünde olması gereken bir mekan Art Journey’e yer vermemek elde değil. Çocukların paylaşım alanı olan Art Journey, meraklıların keşif dünyalarını derinleştirecek yolculuklara çıkarmayı amaçlıyor. Üstelik mekanları da harika. Haziran ayı boyunca devam eden resim atölyelerine ve daha fazlasına buradan ulaşabilirsiniz.
Kampsız olur mu hiç? Çocukların en erken yaşta doğa ve tabiatla baş başa kalmaları gerektiklerini düşünüyorum. Aileli ailesiz katılabileceğiniz kamp önerileri aşağıda:
Öncelikle çocuğum şehrin dışında oynasın, doğada öğrensin diyorsanız Fethiye yakınlarındaki Pastoral Vadi çocukların müzikten, heykele, yaratıcı dramaya kadar kendini geliştirebileceği bir kampla kapılarını açıyor. 4 – 6 yaş grubu için düzenlenen bu etkinliklere aileler de eşlik edebiliyorlar. Ayriyetten başka bir tarihteki kamp da 7 – 9 yaş aralığında çocuklar için tekrarlanacak. Sırasıyla 28 Haziran’da ve 5 Temmuz’da başlayacak ve 1 hafta sürecek.
Çok önemli bir hatırlatma: Pastoral Vadi aynı zamanda, organik tarım ve ekolojik yaşam çiftliğidir. Yolunuz buralardan geçerse mutlaka uğramanızı öneririm. Ekolojik tatil geçirmek isteyen herkesi buradan alayım.
Camp Wolftrack ise çocuğunuzla doğa arasındaki en önemli ilişkiyi kurmasında önemli bir rol üstlenebilir. 9 – 11’de başlayan farklı yaş gruplarına göre düzenlenen kamp programlarıyla, Bolu’nun Bekdemirler köyü, çocuklara uzaklarında kalan bir yaşamı öğretecek. Doğa filmlerinden,tırmanışa, atıcılıktan kano ve su sporlarına kadar şehrin içinde pek de yer bulamdığımız aktivitelere yerveren bir haftalık kamp dönemleri çocuğunuz için tatil anlayışını değştirebilecek nitelikte. Kamp hayatını merak edenler için detaylı bilgi bu linkte.
Titan Akademi ise hem Bolu Aladağ’daki tesisinde minik kampçıları ağırlıyor, bir yandan da, sörf ve yelken gibi doğa sporlarını çocuklarla Alaçatı’da tanıştırıyor. Etkinlikler 7 – 17 yaş grbundaki tüm çocuklara göre düzenlenmiş. Çocuklara içindeki maceracıyı uyandırmalarına yardımcı olacak kamplar bence aileler için de çok özendirici. Detaylar için buraya.
Bu yazı Kapbula‘nın katkılarıyla hazırlanmıştır.