Doğa Gözlem Okulu başlıyor

Buğday Derneği, doğayı keşfetmek isteyenleri Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nde 18-20 Mayıs 2012 tarihlerinde düzenleyeceği “Doğa Gözlem Okulu”na çağırıyor. Katılımcılar üç gün boyunca doğayı kendilerine rehber edinerek kuş, bitki, böcek ve gökyüzü gözlemi yapacak, gözlem becerilerini güçlendirecek, doğadan ilham almış şiir ve edebiyat eserlerini dinleyerek kendi doğa güncelerini oluşturacaklar.

Bahar geldi ve doğa yeniden canlandı. Gökyüzünde, toprağın altında, ağacın üstünde, suyun içinde her yerde hayat var. Buğday’ın Kaz Dağları’ndaki Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nde 18-20 Mayıs tarihlerinde düzenleyeceği Doğa Gözlem Okulu’nda birbirinden farklı bu yaşamların izi sürülecek. Katılımcılar durmaksızın öten kuşları dinleyecek, bitki, böcek ve bulutları gözleyecekler. Doğa rehberleri olacak. Ondan örüntülerini, işaretlerini, döngülerini paylaşmasını isteyecekler.

Doğa Gözlem Okulu’na katılanlar ister şehirde ister kırda olsunlar doğaya daha yakından nasıl bakabileceklerini görecek, beş duyularıyla doğayı keşfedecekler: İzleyecek, dinleyecek, koklayacak, tadacak ve hissedecekler… Gözlem becerilerini güçlendirmek için düzenlenen okulda kuşları dinleyecek, ağaçlara sarılacaklar. Gök atlas kullanarak yıldız kümeleri, bulutsular ve gökadaları izleyecekler. Doğanın ve ayın takvimini takip edecek, doğanın döngüleri üzerine sohbet edecekler.

Doğadan alınan ilhamla şekillenmiş farklı yaşamlar da olacak okulda. Matsuo Başo’yla haiku kuracak, Leopold’la toprak gibi düşünmeyi öğrenip, Hikmet Birand’la Ankara Çiğdemlerine selam gönderecekler.

Eğitmenler hakkında:

Bahtiyar Kurt

1994 yılında ODTÜ Matematik Bölümü’ne başladı. Üniversitenin ilk yılında kuş gözlemciliğiyle tanıştı ve okul yaşamı boyunca ODTÜ Kuş Gözlem Topluluğu’nun aktif bir üyesi oldu. Üniversite yıllarında kuş sayımları ve araştırmalarına katıldı. Üniversitenin son yılında Doğal Hayatı Koruma Derneği’nde Konya Havzası Biyolojik Çeşitlilik Projesinde yarı zamanlı çalışmaya başladı. Üniversiteyi takip eden yıllarda DHKD’de profesyonel olarak çalışmaya devam etti. Türkiye’nin birçok ilinde kuş gözlem topluluklarının kurulması ve örgütlenmesine öncülük etti. 2003 yılında Doğa Derneği bünyesinde 2010’da ise Doğa Koruma Merkezi’nde çalışmaya başladı.

BUNU DA OKU:  Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

Burcu Arık

Antakya’da doğdu. İlk evi Habib-i Neccar, son eviyse Amanosların yamacındaydı. Dağlarda, zeytinliklerde gezdi durdu. Dağlara, katran ardıçlarına, uğurböceklerine, sarı papatyalara, yabani güle, elma ağacına, ebabillere, derelere, doğaya ilgisi küçüklükten. 1993’te Ankara’ya okumaya gelince kısa bir büyükşehre-kalabalığa-’medeniyete’ alışma dönemimin ardından ‘kuş gözlem topluluğu’na katıldı. Kuş gözlemciliğini kelebek, böcek, çiçek, ağaç, yosun, liken gözlemciliği izledi. Kendini bildi bileli doğadaki her şeyi dikkatle, ilgiyle, merakla ve keyifle gözlüyor. Gözlemlerini ve doğadan öğrendiklerini Doğa Güncem adlı blogunda paylaşıyor.

Çağlar Püsküllü

2007’de astronom unvanıyla gözlemsel astrofizik alanında uzmanlaşmaya yöneldi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fizik Bölümü ve Astrofizik Araştırma Merkezi’nde araştırmacı olarak çalışıyor. Onu bu noktaya getiren itici güç, kozmosu keşfetme merakı oldu. Böylece bilimin yolunda doğayı anlamaya çalışıyor, bu yolda insanlığın hayranlık uyandıran becerilerinin doğaya karşı saygıyla kullanıldığı her türlü etkinlik içinde bulunmaya gayret ediyor.

Güneşin Aydemir

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümünden mezun. Küçük yaşlardan bu yana doğa ile ilgili çalışmalar yapmayı ya hayal ediyor ya da bizzat yapıyor. 1992 yılından beri doğa koruma için sivil toplum kuruluşlarında çalıştı. Son 10 yıldır Buğday Derneği’nde çalışıyor. 2006 yılından bu yana Buğday’ın Kaz Dağları’ndaki Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi için emek veriyor. Kuş gözlemcisi, ay gözlemcisi, doğa gözlemcisi olarak dağlarda yürüyor, dinliyor, bakıyor. Kuş gözlemciliği ile başladığı doğa gözlemciliğinde insanın doğa ile kurduğu ilişkiyi her boyutta inceliyor, araştırıyor. Halen Buğday’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nin koordinatörü.

Program

18 Mayıs Cuma
10.00 – 12.00 Doğanın Örüntüleri – Güneşin Aydemir
12.00 – 13.30 Yemek
13.30 – 15.00 Beş duyuyla doğa: İzlemek, dinlemek, koklamak, tatmak ve hissetmek – Burcu Meltem Arık
15.30 – 17.30 Doğa Gözlemi ve Doğa Güncesi – Burcu Meltem Arık
18.00 – 19.30 Yemek
21.00 – 22.30 Doğa Gözlemi ve Edebiyat: Hikmet Birand’ın Ankara Çiğdemi yazısı, Aldo Leopold’un Toprak Etiği yazısı – Burcu Meltem Arık

BUNU DA OKU:  Kitap Fuarı'na gidelim de nasıl gidelim?

19 Mayıs Cumartesi
07.30 – 09.30 Kuş Gözlemi ve Kahvaltı – Bahtiyar Kurt
10.00 – 12.00 Doğanın Şiiri: Haiku – Burcu Meltem Arık
12.00 – 13.30 Yemek
13.30 – 15.00 Doğa Takvimi ve Doğaya Uygun Yaşam – Güneşin Aydemir
15.30 – 17.30 Bitki ve Böcek Gözlemi – Burcu Meltem Arık
18.00 – 19.30 Yemek
21.00 – 22.30 Gökyüzü Gözlemi – Çağlar Püsküllü

20 Mayıs Pazar
07.30 – 09.30 Sessiz yürüyüş
10.00 – 12.00 Doğa Tarihi – Güneşin Aydemir
12.00 – 13.30 Yemek

Katılımcılar ne getirmeli?

  • Gözlem defteri (cepte taşınabilecek büyüklükte, doğa yürüyüşü sırasında yazma kolaylığı için tercihen kalın kapaklı)
  • Kurşun ve tükenmez kalem
  • Dürbün (varsa)
  • Büyüteç
  • Kolay taşınabilir rehber kitaplar (varsa/kuş, bitki, böcek, ağaç, vb.)

Ulaşım: Katılımcıların Küçükkuyu’ya kendi imkânları ile gelmesi gerekiyor. Truva, Kamil Koç, Ulusoy, Varan ve Metro Turizm’in İstanbul, Ankara ve İzmir’den otobüs seferleri mevcut. Bunun yanı sıra Borajet Havayolları’nın (http://www.borajet.com.tr) Sabiha Gökçe’nden ve Ankara’dan Edremit/Burhaniye Havalimanı’na uçuşları bulunuyor. Edremit- Küçükkuyu arası yaklaşık yarım saat. Uçak veya otobüs biletlerinizi en kısa zamanda almanızı tavsiye ederiz.

Katılım Ücreti: Üç gece tam pansiyon konaklama dahil 520 TL, Buğday Derneği üyelerine 495 TL.

Detaylı bilgi, program ve katılım için:
Berkay Atik 0542 252 97 85, www.camtepe.org, berkay@bugday.org

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Etkinlikler, Kent, Topluluklar
Tünel’de geri dönüşüme yeşil ışık

Pera Nostra restoran, boş soda şişelerine kıyamamış olacak ki, kapının önüne yeşil soda şişelerinden lamba yapmış.

Kapat