Dünya Ekonomik Forumu: Gençler iklim değişikliğini en büyük sorun olarak görüyor

Dünya Ekonomik Forumu geçtiğimiz bu yıl üçünsüsünü hazırladıkları dünyanın coğrafi olarak en geniş “millenial” raporunu yayınladı.

18 ve 35 yaşındaki genç nüfusu ele alan bu çalışmaya 186 ülkeden 31 bin kişi katıldı. Çalışma bu nesilin toplum, ekonomi ve politika üzerine görüşlerini daha derinlemesine incelemeyi hedefliyor.

Bunun için farklı kategorilerde gençlere sorular yöneltiliyor. Küresel olarak en önemli meselelerin tanımlanması istenen Küresel Görünüm kategorisinde ise gençler 3. defa İklim Değişikliği ve Doğaya Verilen Zarar meselesini birinci sıraya koydu.

Gençlerin %48’inin en önemli sorun olarak kabul ettiği Küresel İklim Değişikliği konusunda katılımcıların %91’i insanlığın bu sorunu ortaya çıkardığına inanıyor. Bununla beraber gençler bu sorunun önüne geçmek için yaşam tarzını değiştirmeye hazır.

Milleniallerin %75’i yaşam tarzını değiştirerek iklim değişikliğini engellemek için çalışacaklarını belirtiyor. Daha da fazlası gençler direkt olmasa da dolaylı bir şekilde iklim değişikliğinin önüne geçen politikalara destek vermiş durumda.

Dünya nüfusunun %50’sinin yaşı 30’un altında, bu yüzden karar veren kurum ve kişilerin onları dinlememesi büyük bir sorun olarak görülüyor. Gençlerin neredeyse yarısından fazlası ise (%56) fikirlerinin ülkelerinde karar alınırken dinlenilmediğine inanıyor.

Gençler bu durumun önüne geçmek için ülkelerinde bazı geliştirmeler yapılabileceğine inanıyor. Girişimcilik ve start-up desteklerinin, internete daha fazla erişimin ve özgür bir basın ve sosyal medyanın bu nesli güçlendireceğini düşünüyorlar.

Bununla beraber Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa kategorisi altında başka bir ülkede kariyerini devam ettirmek isteyen gençlerin sayısı %80 civarında. Gençlerin gitmek istedikleri ülkeler arasında birinci sırada ABD var. ABD’yi ise Almanya, Birleşik Krallık ve Kanada izliyor.

Avrupa’da böyle bir isteğin bulunmasının arkasında verilen cevapların diğer ülkelerden farklı olması yatıyor. Avrupa’da gençlerin en büyük sorunu eşitsizlik ve ayrımcılık. Avrupalı gençlerin %55’i bu sorunu birinci sıraya koyarken, iklim değişikliği 3. sırada. İklim değişikliğini ise hükümetlerin sorumsuzluğu ve yolsuzluk problemleri izliyor.

BUNU DA OKU:  Hazırsanız yapıyoruz: Türkiye'nin en büyük betonalanı

Bu yüzden Avrupalı gençlerin %40’ından fazlası gençleri güçlendirmenin yolunun teknoloji ve staruplar değil; eşit ve adil bir sistem kurmak olduğuna inanıyor. Çünkü Avrupalı gençler ülkelerinde herkese eşit hakların verilmediğini (%47), iş güvenliğinin olmadığını(%26) düşünüyor ve korkarak yaşamak istemiyor (%16).

Türkiye’de de her 5 gençten 1’i işsiz durumda,  Bununla beraber TUİK rakamlarına göre gençlerin %78.7’si işinden, %51’i de kazancından memnun.

Bununla beraber Zenna Araştırma şirketinin raporlarına göre Türkiyede insanların %77’si hayatından mutlu değil ve kurdukları hayallerde en büyük etkiyi toplum ve aile yaratıyor.

Milleniallar kalabalık bir nesil ve şu anda bile etkileri hissediliyor. Dünya Ekonomik Forumu bu etkinin daha da büyüyeceğine inanıyor. Zira bu gençler oy vermeye, işveren olmaya ve tüketim seçeneklerini belirlemekte daha fazla rol oynayacak.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği, Kent, Topluluklar
Plastik içiyoruz: Dünyanın neredeyse her noktasında, içme suyunun içinde plastik parçacıkları var

Yapılan yeni bir araştırma milyarlarca insanın içme suyunda %83 oranında plastik parçacığı olduğunu ortaya koyuyor.

Kapat