Dünya Günü’nü evde kutlamanın 5 kolay yolu

Bu yıl 22 Nisan Dünya Günü’nü evde kutlamak isteyenler için 5 kolay aktivite derledik.

İşte hem bütçenize hem de doğaya dost 5 öneri.

1. Enerji tasarrufu yapan ampuller alın:
Elektrik faturanızın %20’sine denk gelen aydınlanmanız için umarız hâlâ Edison tipi diye anılan ve verimliliği oldukça düşük olan ampullerden kullanmıyorsunuzdur. Bu ampuller yerine geçen kompakt florasan ampuller hem enerji verimliliğini 5 katına çıkarıyor hem de elektrik faturanızda aydınlatmanın giderini yaklaşık 4’te bir oranında azaltıyor. Aşağıda 6 yıl boyunca günde 7 saat aydınlanma ile eski tip ve yeni tip ampullerle yapılan harcamaların ne kadar fark ettiğini görebilirsiniz.

21382173978218721

2. Elbiselerinizi soğuk suda yıkayın
Teknoloji sadece elektronik aletler için değil aynı zamanda çamaşır makineleri ve deterjanlar için de gelişti. Artık hem deterjanlar hem de makineler soğuk suda da çamaşırlarınızı en temiz şekilde yıkayabiliyor. Bu ayarları kullanarak neredeyse her yıkamada 50 litrelik(!) bir su kullanımını engelliyor.

Eğer kurutucu kullanıyorsanız ve çamaşır makinenizin devir ayarları ile de oynayabiliyorsanız, deviri en yükseğe getirmeniz elbiselerinizin kurutucuda kalacağı süreyi azaltarak hem zaman hem de nakitten tasarruf etmenizi sağlıyor.

3. Elektrik vampirlerine geçit vermeyin
Elektronik aygıtların sayısının artışa geçtiği bir zamanda olduğumuzdan, artık dizüstü bilgisayarları, yazıcılar ve telefonlar diğer aygıtlar gibi algılanmıyor. Sürekli prize takılı ve şarjda olan bu aygıtlar, kapalı durumlarında bile tüm apartmanınızın %5’ine gelen bir harcama yaptıkları için “elektrik vampirleri” olarak adlandırılıyor.

6867867_gif(1)

Kendinizi bu vampirlerden sarımsak ile korumaktansa bunun yerine kullanmadığınız zaman şarj aletlerini, dışarı çıktığınızda modeminizi ve kullanmadığınızda televizyon ve dizüstü bilgisayarınızı prizden çıkarabilir ya da ışığı ile sizi uyaran düğmeli 3’lü prizlerden alıp elektrik tüketiminizi takip edebilirsiniz.

4. Mutfaktaki atıklarınızı kontrol altına alın
Özellikle mutfaktaki çöplerin çoğu organik bazlı olduğundan evin diğer kısımlarında bulunan çöplerle karışmaması çok önemli, bunun için evinizde en az iki çöp kutusu olmalı. Sadece organik atık çıkmayan mutfaktan, plastik ve cam bazlı ürünlerde çıkıyor. Cam geri dönüşümü büyükşehirlerde yaygınlaşmışken onları organik çöplerle bir arada tutmak hiç mantıklı değil.

BUNU DA OKU:  24 Mart'ta ışıklar Dünya için bir saat kapatılacak

Organik atıklarınızı topladığınız çöpü kutunuzu ise artık bazı belediyelerin de sunmaya başladığı “Evsel Atık Noktaları”na döküp, organik çöpün ayrıştırılıp, biyogaz üretimi yapıldığı güzel bir oluşuma destek verebilirsiniz. Aynı zamanda mahallenizde sokak hayvanları varsa atık yemeklerini onlara da verebilirsiniz, ama lütfen sizin yemeyeceğiniz yemekleri onlara vermeyin.

d233fad16dbe1487f9c4601ca41a0504

Yalnız ne bu çöplerin içine ne de başka bir yere atılmayacak bir atık var ki o da kızartma yağları. Kızartma yağları hem biyogaz, hem kompost sürecini bozarken, çöpe ya da atık su giderine boşaltılması inanılmaz boyutlarda çevre kirliliğine yol açıyor. Öyle ki, 1 litre atık yağ 1 milyon litre suyu kullanılamaz, 5 milyon litre suyu içilemez duruma getirmekte.

Kızartma yağları için bölgenizde bulabileceğiniz “Atık Yağ Değerlendirme” şirketleri ile görüşüp onlara biyodizel üretiminde kullanmaları için verebilirsiniz. Hatta apartmanınızdaki komşularınızla anlaşıp, girişe koyacağınız büyük bir bidonla, apartmanca kızartma yağlarını toplayabilirsiniz.

5. Banyonuzda daha az su kullanın
Evdeki tüm kullanılan suyun %40’ı banyoda kullanılıyor. Burada su kullanımınızı azaltmanızın en kolay yolu ise sifonunuzun haznesine 1 litrelik bir pet şişe yerleştirerek her sifonu çektiğinizde 1 litre su tasarrufu yapmak. Bir günde sifonu ne kadar çok çektiğinizi düşündüğünüzde bu rakam hiçte azımsanacak bir rakam değil.

333333(2)(2)

Aynı zamanda duş sürenizi azalttığınız her dakika başına ayda 570 litre, dişinizi fırçalarken suyu kapatırsanız 4 kişilik bir ailede ayda 3040 litre su tasarrufu yapabilirsiniz. Bu iki kolay işlem sizin ayda neredeyse 200 damacana daha az su kullanmanızı sağlıyor.

Dünya Günü’nüz kutlu olsun!

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Hayat, İklim Değişikliği, Yenilenebilir Enerji
Yatırımını Geri Çek! : Türkiye’de Fosil Yakıt Divestment Hareketi

Fosil yakıtlarda %80 oranında dışarıya bağımlı olan ve sadece 2014’de dış ülkelere fosil yakıtlar için 61 milyar dolar fatura ödeyen...

Kapat