Dünyadan 3 ‘yeşil okul’

‘Duvarlı-duvarsız ama daha duyarlı, doğadan çalmayan, doğa bereketini tam anlamıyla öğreten yeşil okullar var mı?’ diye soran oldu mu hiç bilemiyorum. Ama merak edenler varsa, aşağıdaki ‘eğitim kurumlarını’ okuduktan sonra eminim öğrenmek daha anlamlı olamazdı diyeceksiniz.

11111111111(3)

1. Green School Bali
Örneklerimize 20012 yılında Amerikan Yeşil Bina Konseyi tarafından en ‘yeşil’ okul ödülüne laik görülen Green School Bali ile başlıyoruz. Yalnızca çevresel özellikleri ve doğasıyla değil, anlayışı ve felsefesiyle de diğer eğitim kuruluşlarından ayrışıyor.

Çevreyle öğreten, çocuğu merkezine alan bu okulun şu anda 400’den daha fazla öğrencisi var. İlkokul, ortaokul ve lise seviyelerinde eğitim programıyla başlangıç yapan okul sürdürülebilirliğin eğitimini küçük yaşlardan itibaren öğrencilerine kazandırmak niyetinde.

Derslere gelince tamamen bütüncül yöntemle çocuğun doğasını öne çıkaran, merakla-hevesle öğrenmeyi diri tutan bir eğitim sürecinden bahsediyoruz.

‘Hoşçakal plastik’, hasat, atık su kullanımı, başlıklı eğitimler öğrencilerin sürdürülebilirliği elle tutulur şekilde deneyimlemesine yardımcı olurken, topluma ve lokale olan farkındalığın artmasına da yardımcı oluyor.

1333344444

Kurucu John Hardy burada çocukların öğrenmeleri gereken şeyin dünyayı nasıl iyi bir yere çevirebilecekleri olduğunu belirtiyor.

Bu süreçte ortaya çıkan önemli bir işbirliği de öğrencilerin okulu inşa etmesi olmuş. Sadece dekorasyon değil, okulu saran bambu yapıların birleştirilmesine ve çamur için harcın oluşturulmasına öğrenciler de katılmış.

Böylelikle yaşamların doğaya uyum sağlamasının ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalıştıklarını belirten Harvey, çocukların ileride sürdürülebilir seçimler yapmalarının en büyük hayalleri olduğunu dile getiriyor. Okulu buradan inceleyebilirsiniz.

22222222(5)

2. İskoçya tepelerinde bir ilkokul karbon ayak izini düşürüyor
Bu sefer okulu inşa etmiyorlar ama, vücut ısılarını kullanarak bu işe başlıyorlar.

Acharacle ilkokulu öğrencileri, kullanılan malzemeler ve bilgisayarların enerjisiyle ısınıyor. Okulun ‘yeşil’i tanımlama şekli sadece bu değil. Okulun yapımında kereste kullanılmış ve zararlı kimyasallar içermeyen malzemelere yer verilmiş. Okulun elektriği ise yakınındaki rüzgar tribününden elde ediliyor ve tuvalet için yağmur suyu kullanılıyor.

BUNU DA OKU:  Karbon ayak izi kavramının konuşulmayan hikâyesi

Derslerde iklim değişikliğini vurgulayan bir taban hazırlanırken aynı zamanda, sınıflarda, nem ve karbon oranını belirten monitörler de bulunuyor. Gün ışığına göre ayarlı olan aydınlatmalar, çocukların enerji ve tasarrufa hassas bir ortamda öğrenmesini örnekleri ile kolaylaştırıyor. Burada vurgulanan şey ise çok açık, ileriki yaşlarda da aynı hassasiyeti gösterebilecekleri bir ortamda yaşayabilmeleri.

Teknoloji bazlı bir eğitimin yanı sıra, öğrencilerin öğrenme sürecine iklim değişikliği gerçeğini ekleyen bu okul, yeşil bir toplumun da temelini de atıyor. Okulu buradan inceleyebilirisiniz.

333333333

3. 2013’te dünyanın en yeşil okulu Kenya’daydı
Yine Amerikan Yeşil Bina Konseyi tarafından en ‘yeşil’ okul ilan edilen Uaso Nyiro ilkokulu yanızca okul için değil aynı zamanda bulunduğu kurak bölgenin önemli bir problemi için de hayati bir projeye imza atmış.

Okul yalnızca sürdürülebilir bir eğitim alanı olarak kalmamış, yağmur suyu hasat ederek, en büyük problem haline gelen susuzluğa da bir çözüm olmuş. Okulda senede 350 bin litre yağmur suyu toplanıyor ve kil bazlı bir filtreleme sisteminin içinden geçiriliyor.

Depoda toplanan su o kadar bereketli ki, okul bahçesinde ekme biçme işlemleri için bile kullanılıyor. Çatıdan toplanmaya başlayan yağmur suyu okula kendi habitatında sunuluyor ve birçok kişiye ulaşmasını sağlıyor.

333333333333(4)

 

Çocukların okulları çatısı altında yağmur suyu hasadı yapmaları, toplumun karşıya kaldığı susuzluk problemine getirdiği etkileyici bir farkındalık. Kurulan bu sistem okuldan başka kurumlara da sıçramış. Futbol stadyumu, öğrenci yurtları gibi diğer alanlarda da insanların ihtiyaçlarını karşılamak için örnek projeler hazırlanmış. Hatta yağmur suyu hasadı kitleri bile dağıtılmış bu projelerin vesilesiyle. Okuluburadan inceleyebilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Eğitim, Ekoloji, Geri Dönüşüm
Yeniden İnşa Çağı’na destek zamanı

İstanbul'un yaşadığı gri dönüşümü beyaz perdeye tüm çıplaklığıyla yansıyan ödüllü belgesel Ekümenopolis'in yaratıcı ekibi yeni belgeselleri Yeniden İnşa Çağı ile...

Kapat