Dünyanın en yaşanabilir şehri Melbourne, İstanbul’un ise puanı düşüyor
Bazen iş, bazen hayatın kendisi bizi şu an yaşadığımız şehirlere yönlendiriyor. Peki bir şehri neler yaşanabilir kılıyor? Dünyaca ünlü haftalık ekonomi dergisi Economist’e göre son zamanlarda güvenlik en üst sıraya fırlamış durumda.
Economist’in Araştırma Departmanı bu yılki Yaşanabilirlik sıralamasını çıkardı ve en yaşanabilir şehirler çok da fazla değişmedi. Ancak en alt sıralarda özellikle terör sebebi ile büyük değişiklikler var.
En yaşanabilir şehirlerde birinci sırada bu seferki 6. defa olmak üzere Avustralya’nın Melbourne şehri varken, bunu Avusturya’dan Viyana takip ediyor. En yaşanabilir beş şehirden diğer üçü ise Kanada’nın Vancouver, Toronto ve Calgary şehirleri.
Economist Araştırma Departmanı bu sıralamayı, istikrar (%25), sağlık hizmetleri (%20), kültür ve doğa (%25), eğitim (%10) ve altyapı (%20) üzerinden değerlendirmiş. En yüksek puana sahip şehirler, genellikle gelişmiş ülkelerin çok kalabalık olmayan orta nüfuslu şehirleri.
Bu şehirler suç oranlarını artırmadan ve altyapılarına aşırı yüklenmeden vatandaşlarına geniş bir çeşitlilikle olanaklar sunabiliyor. Büyük şehirler ise her ne kadar kültürel etkinlikler, ulaşım imkanları ve nüfus dağılımı gibi konularda öne çıksa da diğer konularda bu şehirlerin çok gerisinde.

Küresel ekonomi merkezleri ise genellikle kendi başarılarının acısını çekiyor. Büyük şehirlerin aşırı zorlanan altyapı problemleri yüksek suç oranlarına, trafik sıkışıklığına ve düşük yaşam kalitesine yol açabiliyor.
Ama her ne kadar bu şehirlerin sıralaması çok değişmese de, iki şehir bu sene oldukça gerilere, hatta son sıraya ilerlemiş durumda. Birisi Suriye’nin savaştan etkilenen Şam şehri, diğeri ise Rusya ile ihtilafa düşen Ukrayna’nın başkenti Kiev. İki şehir de geçtiğimiz yılları iyi bir şekilde hatırlamıyor.
İstanbul’da büyük şehirlerin problemlerinden etkilenen şehirlerden biri olarak görünüyor. Son bir senede azalan yeşil alanlar, artan trafik ve terör olayları Türkiye’nin 100 üzerinden aldığı 60 puanı, 55 sınırlarına çekmiş durumda.
Kaynak: Economist, Treehugger