Moda sektöründeki eko etiketleri biliyor musunuz?

Moda endüstrinin dünyanın en büyük üçüncü kirleticisi olduğunu biliyor muydunuz? Dünya Ekonomik Forumu ve Boston Consulting Group tarafından 2021 yılında yayımlanan rapora göre; ilk sırada gıda, ikinci sırada inşaat ve üçüncü sıradan ise hızlı moda geliyor. 


Peki tüketiciler neden hızlı modayı tercih ediyor? Bu kendi içinde kompleks cevaplara sahip bir soru aslına bakarsanız. Sosyal medya, fiyatlar, sezon trendleri derken tüketici için de bir sarmal başlıyor. Tabii ki tüketicinin bu talebi sadece kendi tercihiyle yarattığı bir algı değil, insanız ve çevremizle beraber şekillenmeyi de zaman zaman tercih edebiliyoruz. Öte yandan hızlı moda ağırlıklı olarak plastik bazlı kumaş kullanımı, büyük su tüketimi ve çalışanlarına etik olmayan yaklaşımları ile negatif eleştiriler de alıyor.

Modadaki sürdürülebilirlik yaklaşımları ve tartışmaları ise günümüz moda dünyasında yerini aldı bile. Tüketiciler, tercih ettikleri moda markalarının üretim, satış, kullanım süresi ve geri dönüşüm aşamalarını sorguluyor. Giysilerinde eko etiketler ile sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk hakkında bilgi veren moda markalarıyla ilgili tüketicilerin görüşlerine ilişkin fikir edinmek üzere yapılan “Consumer Interest in Fashion Ecolabeling” raporuna göre, tüketicilerin yüzde 69’u moda ürünlerini satın alırken sürdürülebilirliğin önemli bir faktör olduğunu söylüyor. 


ABD’li 500 tüketici ile gerçekleştirilen araştırmada bazı verilerdeki kutupluluk göze çarpıyor. Satın alma kararı verirken markanın eko bir etiketi kullanıp kullanmadığına ilişkin sorusuna katılımcıların yüzde 50’si 7 üzerinden bir puanlama sisteminde 5, 6 ve 7 gibi cevaplar verdi. Bu grubun yaş aralığına bakıldığında 25-44 yaş aralığında oldukları görülüyor. Katılımcıların diğer yarısı ise 1, 2, 3 ve 4 puanlaması yaptı. Eko-etiketlere ilgi en çok genç, üniversite eğitimi almış, çalışan ve şehirli moda tüketicileri arasında. Daha yaşlı, lise eğitimli ve işsiz tüketiciler çok daha az ilgi gösterme eğilimindedir.


Satın aldığınız ürünün üzerinde bir eko etiket olsaydı sizin için ne tür bilgiler önemli olurdu? sorusuna ise ankete katılanların yüzde 46’sı geri dönüştürülebilirlik diye cevap verdi. İnsan ve işçi hakları, tüketicilerin eko-etiket üzerinde gösterilmesini isteyeceği en önemli ikinci konu olurken, malzeme bileşimi, kimyasal kullanımı ve hayvan hakları önem bakımından 3., 4. ve 5. sırada yer aldı.

BUNU DA OKU:  Yazın ortaya çıkan 7 plastik tuzağından uzak durma yolları


Tüketicilerin yüzde 65’i eko etiketlerin doğrudan satın almayı düşündükleri giysilere iliştirilmesini istediklerini belirtti. QR kod ise, bir giysinin sürdürülebilirlik kimlik bilgilerine erişmek için en az istenen eko etiketleme seçeneği ve beş tüketiciden biri bu seçeneğe ilgi göstermektedir.


Eko etiketler ile satın aldığımız ürünlerin çevresel ve toplumsal etkilerin üzerine bilgi sahibi olabiliyoruz. Tüketicilerin talebi ve Sürdürülebilirlik ile yoğun bir ilişkisi olan moda endüstrisinin pozitif yaklaşımları ile eko etiketleri daha sık göreceğiz. 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Hayat, Moda
Neden kadınlar afetlerden erkeklere göre daha fazla etkileniyor?

Araştırmalar özellikle gelişmekte olan ülkelerde kültürel norm ve rollerin, kaynakların ve gücün adaletsiz dağılımı nedeniyle kadınların afetlerden, şiddetli hava olaylarından...

Kapat