Enerji tasarruflu ampüllerdeki gizli tehlike

Küresel ısınma ile mücadelede enerji tasarruflu cihazları kullanmanın ve yaygınlaştırmanın önemi büyük. Aydınlatma ihtiyacımızı karşılamak için tasarruflu lambalara geçeli epey oldu , hatta artık LED teknolojisinin yaygınlaşmaya başladığı bir süreci yaşıyoruz.

Peki tasarruflu lambalara, daha çok bildiğimiz adıyla floresan lambaların içindeki tehlikeden ne kadar haberdarız ? Plastikten uzak yaşamaya çalışıp, doğal beslenmeye özen gösterip, uzun yaşamın sırlarını araştırırken her an civa gibi tehlikeli bir ağır metal ile aynı ortamda olduğumuzun farkında mıyız ?

İçinde 5 miligrama kadar civa bulunmasına yasal olarak izin verilen* enerji tasarruflu lambalar kırıldığında içindeki civa buharı açığa çıkıyor, bu buhara maruz kalmak ise akciğerler başta olmak üzere vücudumuzda etkisi uzun dönemde görülebilecek bir çok rahatsızlığa davetiye çıkarıyor.

Dolayısıyla bulunduğumuz ortamda lamba kırıldığında öncelikle odayı havalandırmalı, kendi ağırlığı ile yere çökmüş olan bu ağır metali, kendi ellerimizle odamızın her yerine yaymamak için kırıklardan uzak durmalı ve temizlemek için kesinlikle elektrikli süpürge kullanmamalı, mümkünse paspaslamalıyız. Temizlemenin her aşamasında tek kullanımlık malzemeler kullanılmalı; cam kırıklarını toplarken kullandığımız eldivenler geçirimsiz, mümkünse her eczanede bulabileceğimiz ameliyat eldivenlerinden olmalıdır.**

Peki hayatımızın bu kadar içine girmiş olan bu lambaları nasıl imha etmeli, kime teslim etmeliyiz ? Aslında bu görev 2015 yılı mayıs ayında yürürlüğe giren bir yönetmelik ile belediyelere verilmiş durumda. Elektronik atık adı verilen bu yeni atık türünün evlerden toplanması veya toplatılması , bağlı bulunduğunuz belediyenin sorumluluğunda. Belediyeler bu atıkları uluslararası standartlara göre geri dönüşüm ve bertaraf yapan tesislere gönderiyorlar. Bağlı bulunduğunuz belediyenin elektronik atık birimine ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Siz de kırılmış veya bozuk ampüllerinizi ayrı bir kutuda biriktirip ,elektronik atık toplama notalarına teslim ederek bu ağır metal kirliliğinin önüne geçebilir , hem kendi sağlığınızı hem de genel halk sağlığını koruyabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Çevre dostu etkinlik rehberi: 29 Ekim - 4 Kasım haftasında gerçekleşecek 14 etkinlik

* Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği , Ek-2
** http://www.haberler.com/kanser-dernegi-ve-cevre-muhendislerinden-floresan-3306376-haberi/

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Hayat, Yenilenebilir Enerji
Daha fazla tüketmeniz gereken 6 süper gıda

“Süper gıda da ne ki?” dememek için 6 süper örnek

Kapat