Eski kotları değerlendirmenin 5 yolu

Denim (kot kumaşı) o kadar dayanıklı bir kumaş ki size hayatınız boyunca eşlik edebilir, peki bu durumda eskiyen trendler ile dolapta bekleyen jean’lerinize ikinci bir hayat vermeniz mümkün mü?

Yakınlarda başladığım ileri dönüşümü içeren denim atölyeleri bana denimin alabileceği yeni formalar ve ürünler hakkındaki çeşitliliğin sınırsızlığını anlama şansı verdi.

İleri dönüşümden (upcycling) kısaca bahsedelim: Geri dönüşüm bir hayli tanıdığımız bir kavram, bir ürünün hammaddeye çevrilerek tekrar yeni bir ürüne çevrilmesi, ileri dönüşüm ise kullanılmış ürünlerin daha iyi kalitede veya çevreye daha az zarar verecek şekilde dönüştürülmesidir. Tüketilen maddelerin yeniden geri dönüşüm halkası içine katılabilmesiyle öncelikle hammadde ihtiyacı azalır, yeniden dönüştürülebilen maddelerin tekrar hammadde olarak kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufunu mümkün kılar. Bir nevi yaratıcılık ve hüner ile yapılmış sihirli bir değnek!

Eski jean’lerin yeni ürünlere dönüştürülmesi ile ilgili yaptığım araştırmalar sonucu ortaya çıkan en göz alıcı beş uygulamayı sizlerle paylaşmak istedim.

Hatta bir tane de bir jean’in denim bir çantaya dönüşmesinin hikayesini anlatan video var. Tüm bu uygulamalar soğuk ve uzun kış günlerinde evdeki zamanları keyifli ve üretici bir şekilde geçirmek için harika yollar!

 

1-Dolabınızda bekleyen jean ve ceketlerinize arma ve dantel ekleyerek onları günümüzün modasına hızlı bir şekilde sokabilirsiniz.

1

 

2-Kullanılmayan jean’lerden çanta yapmak en çok kullanılan denim ileri dönüşüm yöntemlerinden biri, üstelik denimin dayanıklı ve kalın dokuma yapısı aksesuar olmaya çok uygun.

2

3-Eski bir denim eteği önlüğe dönüştürmek de mümkün, kumaşın kenarları fotoğraftaki gibi kesik kalırsa yıkandıkça daha da püsküllü bir hal alarak önlüğünüze biraz daha neşe katabilir.

3

 

4-Kullanılmayan kumaşların önlenemez kaderi tabii ki paspas olmak, bu örnekte dikiş tekniği ile parçalar birleştirilmiş, denimden kesilerek yapılacak şeritlerden örgü yöntemi ile de paspas yapmak mümkün olabilir.

BUNU DA OKU:  Yeni moda: Upcycling

Screen Shot 2017-01-12 at 12.03.10 PM

 

5-Son olarak bu çılgın botları paylaşmak istedim, belki evde yapabileceğimiz bir şey değil ama gerçekten sıra dışı, bir Japon tasarımı olmasına şaşmamalı, belki sınırlarını zorlamak isteyenler olabilir.

5

 

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nermin Köse

2009 yılında İstanbul’da kurulan tekstil alanında tasarım ve sürdürlebilirlik danışmanlığı veren, Creatrix Danışmanlık firmasının kurucusudur. Danışmanlık firmasının hizmetleri kapsamında kumaşve konfeksiyon firmalarına konsept geliştirme koleksiyon hazırlama ve yaratıcı marka yönetimi sürdürülebilir tasarım ve marka yönetimi konusunda destek vermektedir. Away Wear giyim markasının kurucusudur. Away Wear tırmanış ve bisiklet aktivitelerinden ilham alarak doğada ve şehirde giyilebilecek sorumlu üretim anlayışı ile hazırlanmış ürünler sunar. Wear Global Magazine dergisinin Denim ve Sürdürülebilirlik editörlüğünü üstlenmektedir. Sürdürülebilir moda alanında çalışmalar yürüten Sürdürülebilir Moda Platformu ve Notion Kolektif kurucu üyesidir. Eğitimini Marmara Üniversitesi Ekonometri, Lasalle Akademi ve Central Saint Martin’de tamamlamıştır.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Hayat, Kendin yap, Kişisel Bakım, Moda, Sanat ve Tasarım, Tekstil
Gıda israfının önüne geçen ve tasarruf yaptıran 6 alışveriş önerisi

Sadece yemek yaparken değil, alışveriş yaparken de gıda israfının önüne geçmek ve tasarruf etmek mümkün

Kapat