Fransa’dan sonra Britanya da 2040 yılında petrol ve dizel araçları yasaklama kararı aldı

Havadaki azot oksit seviyelerinin giderek yükseldiği Fransa ve Birleşik Krallık, halk sağlığına ve iklim değişikliğine yaptığı etkileri göz önüne alarak, petrol ve dizel araçların 2040 yılında satışının yasaklanacağını duyurdu.

Fransız hükümeti adına açıklama yapan Nicolas Hulot araçların satışlarının durdurulması ile 2050’de Fransa’yı karbon nötr bir ülke yapma hedeflerinin olduğunu duyurdu. Daha önceden de Fransa’da hazırladığı doğa belgeselleri ve çevre aktivistliği ile ünlenmiş Nicolas Hulot yeni kurulan Emmanuel Macron hükümetinde kendisine Ekolojik ve Sosyal Değişim bakanı olarak yer bulmuştu.

Hulot aldıkları karar ile Fransızların çevreyi kirleten araçları kullanmasının önüne geçmek için, ekonomik destek vereceklerini de belirtti. Bu destek özelikle 1997 öncesi dizel ve 2001 öncesi petrol ile çalışan araçların değişmesi için sağlanacak.

Hulot bu adımı gerçekçi bir devrim olarak tanımlarken, bu sürecin zor olacağının farkında olduklarını ama Fransa’da oto sanayi endüstrisinin bu değişimi yapabilecek kapasitede olduğuna inandığını belirtti.

Fransa’dan sonra da benzer bir adım İngiltere, İskoçya ve Galler’den oluşan Britanya’dan geldi. Yüksek mahkemelerce asıl tekliften uzaklaşmış olsa da sunulan bu teklif yine aynı şekilde 2040 yılında dizel ve benzinli araçların satışını durdurmayı planlıyor.

Britanya hükümeti bu süreçte hibrit araçları da  yasaklamayı planlıyor. Zira bakanlığın hesaplamalarına göre fosil yakıt kullanan tüm araçların oluşturduğu sağlık sorunlarının ekonomiye zararı 2.7 milyar pound (12,5 milyar Türk lirası) seviyelerine çıkmış durumda.

 

Özellikle Londra’da temiz hava bölgeleri için büyük bir beklenti var.

Bakanlıklar bununla beraber Temiz Hava Bölgeleri oluşturarak bu süreçte fosil yakıt kullanan araçların buraya girmesini ücretlendirmeyi planlıyor. Bununla beraber vergilendirme süreci sürücülerden gelecek tepkileri artıracağından bu ücretlendirme son çare olarak kabul edilmiş.

Britanya hükümet sözcüsü, hava kirliliğinin kamu sağlığına yönelik en büyük tehdit olarak görüldüğünü ve hükümetin en kısa zamanda harekete geçeceğini iletti. Bununla beraber yapılan açıklamada bu proje için 3 milyar pound (14 milyar Türk lirası) ayrıldığı da belirtildi.

BUNU DA OKU:  Türkiye nüfusunun yüzde yüzü hava kirliliği limitinin aşıldığı bölgelerde yaşıyor

Proje için atılacak adımların oto sanayi endüstrisine yapacağı etkilerin ne olacağı hala muamma. Buna rağmen oto sanayi endüstrisi uzmanı Prof. David Bailey, sürecin otomotiv endüstrisinin elektrikli araçlara geçişini sağlamak için yeterli bir süreç olduğunu, tüketicilerin ilgisi ile daha da da hızlanabileceğini belirtti.

Fransa’nın programı açıklanırken de Ekoloji ve Sanayi Değişim bakanı Hulot “Avrupalı bir şirketin” bu değişimi şimdiden kabullendiğini belirtmişti. Hulot’un bahsettiği şirket olan Volvo, geçtiğimiz hafta 2019 yılından itibaren sadece elektrik ve hibrid araçlar üreteceğini duyurmuş, bu kararı alan ilk büyük otomotiv şirketi olmuştu.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği
Yazın ortaya çıkan 7 plastik tuzağından uzak durma yolları

Şişme havuz ve deniz oyuncakları, plastik terlikler, pet su şişeleri, tek kullanımlık piknik malzemeleri derken bir sezonda tahmin ettiğinizden çok...

Kapat