Havuz problemi

Eğer denize yakın değilsek bizi en kolay yoldan serinletecek olan kurtarıcılardan biridir havuzlar. Çocuklarımızı yazın sıcak ve eğlenceli dalgasına bırakırken, bir taraftan da kafamızın bir yerinde küçük soru işaretleri bizleri kurcalar… Çeşitli kimyasallardan ve zehirlerden korunmanın yolları olduğunu söyleyerek öncelikle rahatlatmak istiyorum sizi.

O masmavi görünen berrak su hiç de öyle olmayabilir aslında. Suyun kalitesi içeriğinde barındırdığı bakteri gibi biyolojik, klor gibi kimyasal toksinler ile bağlantılıdır. Kriptospordiyum, Giyarda ve E-koli basili gibi hastalıklar söz konusu olduğu gibi bunlar aynı zamanda dışkı yolu ile kolayca dağılabilirler; öyle ki bir kişinin koskoca bir havuzu kontamine etmesi mümkündür. Her yaz, bu tür enfeksiyonlardan dolayı binlerce kişi hastalanır.

Klor ise suda yaşayabilen bir çok mikrobu öldürebildiği gibi kendisinin de kimyasal olmasından ötürü çeşitli zararları olduğu şüphesiz. Klor, ter veya idrar ile kimyasal olarak bileştiğinde kolaramin oluşur ve bu gözlerde yanma, batma, burun rahatsızlığı ve solunum problemlerine sebep olabilir. Bir çok çalışma sonucunda klorlu suların çocuklarda astım riskini yükselttiği belirlenmiş.

Peki nasıl olacak da bu tür problemlerden çocujklarımızı koruyabileceğiz?
* Yetkililere havuzun nasıl strerilize edildiği ve havalandırıldığını sorun.

* Çocuğunuzun klora maruz kalması durumunu doktorunuzla konuşun.

* Sadece berrak ve temiz görünen havuzlarda yüzün. Hafif bir bulanıklık bile olsa suya girmeyin. Havuzun dibini mutlaka görebiliyor olmalısınız. Bulanıklık havuzun iyi bakım görmediğinin göstergesidir.

* Girmeden önce havuzun kenarlarına elinizle dokunun, yapışkanlı veya kayganlık hissi vermemelidir.

* Filtrenin açık olup olmadığını anlamak için sese kulak verin.

* Çok kuvvetli klor kokusuna karşı temkinli olun. Kloramin oluştuğunun ve havalandırılmadığının göstergesidir.

* Çocuklarınıza duş almadan havuza girmemelerini tembih ederek diğerlerinin sağlığını koruyabilirsiniz. Aynı zamanda hasta olduklarında, özellikle de mide virüsleri durumunda havuza kesinlikle girmemelidirler.

BUNU DA OKU:  "Doğadaki Son Çocuk"

* Yüksek derecede klorlu sularda hergün yüzmekten uzak durun.

* Eğer kendinize ait bir havuzunuz varsa, yaprak ve böceklerden arı tutmaya ve kloru gereğinden fazla kullanmamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca eğer meraklı iseniz, havuz temizliğinde alternatif yolları araştırın. Ultraviyole ışık, oksijenli su ve potasyum iyodür gibi alternatifler ilginizi çekebilir.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Sağlık, Spor
Yıkanabilir bez: Hem ekolojik, hem ekonomik

Birçok annenin pişik yıkanabilir bez konusunda "pişik yapar mı, ekonomik mi, zahmetli mi" gibi soruları var.

Kapat