Kaderini değiştiren kasaba: Piplantri

Zehirli pirinçler, doğal su kaynaklarına karışan petrol sızıntıları, antibiyotik ve seri kesim teknikleriyle makineleştirilen hayvanlar; her gün daha da kirlenen hava, göz göre göre rant uğruna katledilen yeşil alanlar ve sonsuza uzayan felaketler zinciri farkında olsak da olmasak da artık her haftanın gündemi.

Şahsen her gün posta kutuma düşen onlarca imza kampanyası çağrısından hangi birine katılayım, hangi kampanyayı destekleyeyim şaşırıyorum. Bir kampanyaya destek vermeden, insanlık için kötü olduğu iddia edilen bir konuya karşı durmadan önce işin aslını astarını araştırmaya girişince de insan kendini saatler süren bir felaket haberleri okuma maratonunda buluyor, gözü yüz güldürecek bir şey arıyor.

Bugünün güzel haberi Hindistan‘ın batısındaki Rajasthan‘ın Piplantri kasabasından. Her sabah kadın cinayetleri, şiddet, tecavüz gibi korkunç haberlere uyanan yöre halkı kaderini değiştirme kararı alır ve geleceklerini garanti altına almak için dev bir adım atar.

kader2

Kasabanın bir önceki lideri Shyam Sundar Paliwal, kızı Kiran’ı genç yaşta kaybedince onun anısına 111 meyve ağacı diktirir ve bunun bir gelenek haline dönüşmesini önerir. Altı yıl önce yaşanan bu tatsız olay, Piplantri’de doğan her kız çocuğu için 111 meyve ağacı dikilme geleneğine dönüşür.

Bir sonraki nesile daha yeşil bir gelecek bırakmak için kolları sıvayan kasaba halkı, son altı yılda 250.000 civarında meyve ağacı dikmiş. Doğu kültürü, doğayı kutsama konusunda birçok medeniyetten çok daha ileri olsa da hayli ataerkil bir yapıya sahip. Bu yüzden yeni doğan kız çocuklarının geleceğini de garantiye almak adına her doğan kız çocuğu için bir banka hesabı açılıyor ve ebeveynleri bu hesaba 180 dolar yatırıyorlar. Kasabada toplanan 380 dolar da eklenerek bebeğin adına açılan bu hesap çocuğun eğitimi için saklanıyor.

BUNU DA OKU:  Yedi yaşındaki kızın başbakana yazdığı mektup yıkılması planlanan parkı kurtardı

kader3

Kasabada aynı zamanda yeni doğan bebeğin anne ve babasına kızlarını yasal yaştan önce evlendirmeyeceklerine, eğitimini ve adına dikilen ağaçların bakımını yapacaklarına dair de bir sözleşme imzalattırılarak geleneğin aksamadan devam etmesi sağlanıyor.

8.000 nüfuslu kasabada aynı zamanda ölen her aile bireyi adına da 11 ağaç dikiliyor. Ezber bozmak dedikleri bu olsa gerek.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji
Gelişmiş ülke sıkıntılarında bu hafta: İsveç’in çöpü bitti

İsveç, şaka gibi bir sorunla karşı karşıya. Elektrik ve ısınma ihtiyaçlarının büyük kısmını çöplerden elde eden ülkede çöp bitti.

Kapat