Kadıköy Belediyesi’nin takdire şayan 6 uygulaması

Ülkede olan biten her şeye rağmen sosyal ve çevreci duruşundan vazgeçmeyen, ilçe sınırlarında yaşayan herkesin daha rahat, daha kaliteli bir yaşam sürmesi için çaba gösteren bir belediye: Kadıköy Belediyesi. Hayvan satışını yasaklamasını, naylon poşet kullanımına sınır getirmesini, yeşil alanları korumasını, eski binaları restore edip sosyal merkez haline getirmesini takdirle izlediğimiz Kadıköy Belediyesi’nin kalbimizi çalan 6 yeşil uygulamasını yazdık. Biraz Kadıköy över miyiz?

1. Bisiklet yolları ve parkları

54654645

Tarihî Moda İskelesi’nden başlayıp Kartal’a kadar uzanan bisiklet yolu başlı başına dev bir hizmet ama havanın güzel, sahilin yoğun olduğu günlerde yaya yoğunluğundan dolayı bu yolu kullanmak bisikletliler için sıkıntılı oluyordu.

Kadıköy Belediyesi sahilin bisikletlere ayrılmış kısmını maviye boyayarak bu problemi büyük ölçüde çözdü. Büyük market ve kafe önlerine, çarşı içerisine ve parklara yapılan bisiklet park noktaları da mahalle içinde bisiklet kullanımını işlevsel hale getirdi.

2. Kedi evleri ve Kadıköy’ün köpekleri


4444444

Her yıl belediye desteğiyle düzenli olarak yapılan ve yoğun katılım gören Kedi Şenlikleri’nde kilolarca mama dağıtılıyor, yüzlerce kedi evi yapılıyor ve semtin park ve sokaklarına yerleştiriliyor. Şenlik organizatör ve sponsorları sayesinde Kadıköy’ün kedileri üşümüyor. Bu hassasiyet sadece kediler için geçerli değil tabii ki. Kadıköy’ün köpekleri isimli site üzerinden semtin barınaklarındaki köpekler sahiplendiriliyor. Barınaklarda köpek gezdirme günleri yapılarak köpekler potansiyel sahipleriyle buluşturuluyor.

3. Atık yönetimi

555555

Son zamanlarda köşe başlarındaki cam ayırma kutularının sayısı iyice arttı. Belediyenin yaptığı düzenli bilgilendirmelerle de çöp ayrıştırmanın önemi konusunda bilgilendirme yapılıyor. Semtte her yıl geri dönüşüm kutularından 2 tona yakın cam atık toplanıyor. Deniz kirliliğinin %25’inden sorumlu olan bitkisel atık yağlar ayrı toplanıyor.

Ambalaj atığı, elektronik atık ve pillerin atık yönetimi de belediye tarafından yapılıyor. Evinizdeki her bir atığı rahatça geri dönüştürebilmeniz için tüm atık kutularının lokasyonlarının bulunduğu elektronik haritalar da hazır. Size en yakın atık yönetim kutu ya da noktasını bulmak için burayı ziyaret edebilirsiniz. Tüm bunların yanında elektrikli çöp toplama araçlarıyla belediyenin karbon ayakizi de düşürülüyor.

BUNU DA OKU:  Nisanda da durum değişmedi: Dünya 7 aydır sıcaklık rekoru kırıyor

4. Tasarım Atölyesi

444(2)

Son zamanlarda Kadıköy’e eklenen en güzel oluşumlardan biri Tasarım Atölyesi. Kadıköy Belediyesi,ÇEKÜL, Kentsel Strateji ve gönüllülerin ortak olarak kurduğu atölyede çevreyi ve sosyal konuları odağına alan çok güzel etkinlikler yapılıyor. Atölye faaliyetlerini buradan takip edebilirsiniz.

5. Mural İstanbul

33

2012’den beri devam eden ve her yıl düzenlenen Mural İstanbul, Kadıköy’ün gri duvarlarını renklendiriyor. Özellikle Yel Değirmeni bölgesinde sıkça karşımıza çıkan duvar resimleri Belediye binasının duvarlarını bile sardı. Mural İstanbul’un en güzel örnekleri için burayı ziyaret edin.

6. Belediyeye ait twitter hesabı

7(3)


Her derdimizi dinleyen, soru ve şikayetlerimize gece gündüz bıkıp usanmadan cevap veren, Kadıköy’ün sesi Kadıköy Belediyesi twitter hesabı. Okuyun, sorun, inceleyin, takip edin.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Etkinlikler, Genel, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Topluluklar, Yeşil alanlar
Turşu Aşkına! Atölyesi 13 Şubat’da

Turşu sevenler kaçırmasın! Turşu Aşkına atölyesi 13 Şubat’ta Ek Biç Ye İç 'te.

Kapat