Kaliforniya’daki orman yangınlarında 129 milyon ağaç yok oldu

ABD Tarım Bakanlığı’na bağlı Orman İşleri’nin yaptığı açıklamada Kasım 2016’dan itibaren Kaliforniya’da 36 bin km²’lik bir alanda 129 milyon ağacın yok olduğunu açıkladı. Kuraklık, yangın ve kabuk böceğine bağlı bu kayıpların ortaya çıkardığı ölü ağaçlar kısır bir döngü içerisinde daha fazla sorun yaratmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz yıllarda çok büyük bir kuraklık problemi yaşanan Kaliforniya eyaletinin bu felaketin etkilerinden kurtulamadığı belirtiliyor. Uzmanlar yaşanan büyük kayıpların devam edebileceğini, çünkü kuruyan ağaçların hem kabuk böceklerinden hem de yangınlardan dolayı hala tehlike altında olduğunu savunuyor.

Kaliforniya her ne kadar son iki kış boyunca rekor yağışlar alsa da, 5 yıl arka arkaya süren kuraklık ile beraber ortaya çıkan kabuk böcekleri ve artan sıcaklıklar eyaletin tarihinde görmediği kadar büyük bir ağaç kaybı yaşamasına yol açmış. Kaliforniya Valiliği, yerel hükumetler ve özel şirketlerin desteğini alan Ölü Ağaç Timi ile beraber kuraklıktan kurumuş ağaçların bölgeden toplanılmasına devam ediliyor, şimdiye kadar 1 milyona yakın ağacın yaratacağı tehlike önlenmiş.

Yukarıdaki gif üzerinden son 3 yılda, 1 acre : 4 bin m2 başına ağaç kayıplarını görmek mümkün. Bununla beraber Kaliforniya’daki orman yangınları hala devam etmekte ve 70 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alan etkilenmiş durumda. Bunun ana sebebinin ise insanlar olduğu tartışılıyor.

Biliminsanları tehlikeli alan olduğu bilinen bölgelere yapılan inşaatların, artan sıcaklıklardan ve fosil yakıtlardan daha büyük bir tehlike yarattığını belirtiyor. Her ne kadar yangınlar bazen doğal sebeplerden dolayı ortaya çıksa da, kuraklık ile mücadele eden ormanların ve çalılıkların etrafına kurulan evlerden kaynaklı yangınlar daha büyük yangınlara dönüşüyor.

Kaliforniya’da artan nüfus ve arsa değerleri ile beraber, yangınların yarattığı zararlar ve oluşturduğu riskler de artmakta. Kaliforniya Valisi bu yangınları “yeni normal” olarak tanımlayarak, büyük olasılıkla her yıl böyle olayların olacağını savundu.

BUNU DA OKU:  Saksı değil orman: Paris'te hava kirliliği ile mücadele için bir milyon ağaçlık kent ormanı oluşturuluyor

Bununla beraber, iklim değişikliğinin orman yangınlarında bir rol oynamadığını söylemek yanlış olur. Yaklaşık Türkiye’nin yarısı büyüklüğünde ve kuzeyden güneye uzanan eyaletin, özellikle kuzey bölgesi iklim değişikliğinden büyük oranda etkilenmiş durumda.

Özellikle eyaletin şarap üretilen bölgelerinde çıkan ve 20 gün boyunca süren yangınlar bunun bir örneği olarak kabul ediliyor. İklim değişikliği sonucu ortaya çıkan yüksek sıcaklıkların ve buhar basıncı eksikliğinin ormanların alev alma olasılığını %75 oranında artırdığını belirten çalışmalar, bu durumun uzun süre devam edeceğini belirtiyor.

Uzmanlar bu durumun iklim değişikliğine ve nüfus artışına odaklanılmadığı sürece çözülmeyeceğini belirtiyor. Bölgede orman yangınlı riskini ve etkisini azaltmak için şu an da daha iyi bir şehirleşme planı için çalışmalar devam etmekte. Kaliforniya Valiliği, iklim değişikliği gibi büyük bir problem karşısında, en azından yanlış yapılanmayı kontrol altına alma güçlerinin kendilerinde bulunduğunu belirtiyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji
Uzmanlar iklim krizinin önüne geçmek için ete vergi getirilmesinin gerekli olduğunu belirtiyor

Ete getirilecek çevresel etki vergisi ile küresel olarak hızla artan et tüketiminin önüne geçip, iklim değişikliğine ve insan sağlığına olan...

Kapat