Kirliliğe dikkat çekmeye çalışan bu labirent tamamen plastik atıklardan yapıldı

Çöp olarak nitelendirdiğimiz şeyleri attıktan sonra onların nereye gittiği ve sonunda ne olduğu günlük yaşam içerisinde gözler önünde olmayan bir mesele.

Özellikle plastik atıklar maalesef düzgün işleme girmediği zaman su kaynaklarına karışıp, deniz ve okyanuslara kadar ulaşıyor.Tasarım kolektifi Luzinterruptus, hazırladığı son tasarım eserinde tam da bu karmaşık yapıya dikkat çekmeye çalışıyor.

İspanya’nın başkenti Madrid’de turistlerin de oldukça yoğun bulunduğu Plaza Mayor’un kalbinde bulunan Kral 3. Philip’in heykeli etrafına kurulan bu eser, binlerce plastik şişe ile birbirine bağlanması ile tasarlanmış. Yalnız asıl dikkate değer kısım bu şişelerin kaynağı; plastik şişeler Plaza ve etrafında sadece 4 günde tüketilen 15 bin şişeden oluşuyor.

Labirentin tasarımı anlaşılması ve içinden çıkması güç bir şekilde olması için özellikle klostrofobiye sebebiyet verecek şekilde hazırlanmış. 3 metrelik duvarlardan oluşan labirent yaklaşık 300 metrekare büyüklüğünde ve içerisinde 3 dakika boyunca dolaşılabiliyor.

Luzinterruptus bu eseri günlük yaşamda çıkarılan çöpü görsel olarak insanlara tanıtmak için tasarlamış. Doğaya karışan plastiklerin en sonunda okyanus ve denizlere karıştığını bunun da deniz canlıları için sıkıntı verici bir durum olduğunu söyleyen Luzinterruptus eser üzerinden insanlarından bu rahatsızlığı yaşamasını hedeflemiş.

BUNU DA OKU:  Travma ve Yas
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, Sanat ve Tasarım
Temmuz’da Plastik Atık Üretmiyoruz: Plastic Free July

Plastic-free July (Plastiksiz Bir Temmuz), 2011 yılında geliştirilen basit bir fikirdir. İnsanların Temmuz ayında tek kullanımlık plastik ürünleri kullanımını reddetmeye

Kapat