Mudurnu ile beraber Türkiye’deki ‘sakin şehirlerin’ sayısı 15’e yükseldi

Hem tarihî dokusunu, hem de doğal yapısını korumayı başarabilmiş, insanların sosyalleşmesine önem veren, yenilenebilir enerji ve teknolojik kaynakları en iyi şekilde kullanan “sakin şehirlerin” arasına geçtiğimiz günlerde Mudurnu da katıldı.

1999 yılında Greve in Chianti’nin belediye başkanı Paolo Saturnini’nin yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla kentlerin kendilerini değerlendirmelerini ve farklı bir kalkınma modeli ortaya koymaları fikriyle gelişen “Citta Slow” hareketi, Türkiye’nin ilk sakin şehri İzmir’in Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in uygulamaları ile tanındı.

Cittaslow hareketi, Slow Food felsefesini kentsel boyuta taşımayı amaçlıyor ve bu yönde 70 kriter uyguluyor. Bu kriterlerin arasında nüfusunun 50.000 altında olması, çevre, altyapı, sosyal uyum ve kentsel yaşam kalitesini ele alan politikaları uygulaması gerekiyor.

Mudurnu evleri kendine özgü bir tasarıma sahip

Doğasına, esnafına, kültürüne, tarihine, yemeklerine, ürünlerine odaklanarak bir kalkınma politikası uygulayan bu şehirler aynı zamanda adil ve temiz gıdadan engellilere yönelik mimari engellerin kaldırılmasına, enerji tasarrufundan ve atıkların ayrıştırılmasına, bisiklet yol ve park yerlerinden hava ve su temizliğine kadar geniş kriterleri ele alıyor.

Mudurnulu esnafların tabelaları da dikkat çekiyor. Fotoğraf: Kuvvetli Tabanlar

Şehirler uluslararası komitenin ve bilim kurullarının incelemesi sonrasında kriterlerden %50’inin üzerinde puan alırlarsa bir sonraki Citta Slow toplantısında Sakin Şehir ünvanını almaya hal kazanıyor.

Muğla’da Akyaka mahallesi, Isparta’da Eğirdir ve Yalvaç, Sinop’da Gerze, Çanakkale’de Gökçeada, Şanlıurfa’da Halfeti, Ordu’da Perşembe, Artvin’de Şavşat, İzmir’de Seferihisar, Sakarya’da Taraklı, Erzurum’da Uzundere, Kırklareli’de Vize, Aydın’da Yenipazar ve Bolu’da Göynük ve şimdi de Mudurnu olmak üzere Türkiye’nin sakin şehirlerinin sayısı 15’e çıktı.

Konu ile ilgili bir açıklamada bulunan Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, “Yaklaşık 1,5 yıldır ciddi emekler ortaya koyduğumuz bir işin ilk ayağının başarıyla neticelenmiş olmasından dolayı mutluyuz. Sakin şehirler ağına dahil olmak bizim için oldukça prestijli bir unvan. İnsanlarımızın hayatını kaliteli hale getirmek, kültürümüzden ve geleneklerimizden uzaklaşmadan kazanmış olduğumuz unvanı yaşatmak ve bizden sonraki nesillere aktarmak hedeflerimizin başında gelmektedir” dedi.

BUNU DA OKU:  Büyük şehirler yavaşlıyor
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ekoturizm, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Mimari
2018’de Avrupa’da tatil yapmak için en hesaplı 10 şehir

Algıydı, gerçek oldu. Dolar bugün 4 lirayı aştı, euro 4,99 sularında geziniyor. Hâlâ önümüzdeki tatiller için Avrupa seyahati planlayan, Avrupa'daki...

Kapat