Mutfakta daha az enerji harcamak için 13 öneri

Günlük olarak tükettiğimiz gıdaların aslında arkaplanında çok büyük bir enerji tüketimi var. Gıdanın tarlada büyümesinden taşınmasına, işlenmesinden paketlenmesine, saklanmasından hazırlanmasına kadar büyük miktarlarda enerji harcanıyor.

ABD’de gıda ile ilgili enerji tüketimi %16 oranında iken, Avrupa Birliği’nde bu rakam %26’ya kadar çıkıyor. Türkiye’de kesin bir yüzdeye ulaşmak mümkün değil ama her yıl 60 bitkisel üründe 110.7 milyon tonluk üretimin, 9.4 milyon tonunun daha sofraya ulaşmadan, “üretim, kullanım ve piyasada” kaybediliyor. Sadece bu kayıp ile her yıl 10 milyon nüfuslu bir ülkeyi beslemek mümkün.

Bu içerikte biz tüketiciler olarak gıda ile alakalı enerji tasarrufu için neler yapabiliriz ona bakacağız. Size sunduğumuz öneri ile ciddi miktarlarda enerji tasarruf etmek mümkün.

Planlayın:

1. Baklagilleri ve hububatların pişme süresini kısaltmak için suda bekletin: Baklagilleri ve hububatı pişirmek için bazı durumlarda 1 saate yakın süreler gerekiyor. Ama fasulye, mercimek, yulafı akşamdan suda bekletirseniz bu süre kısalacaktır.

2. Önceden çözün: Buzluktan çıkardıklarınızla yemek yapacaksanız, sabahtan buzdolabına ya da dışarıya çıkarıp çözülmesini sağlayın. Böylelikle pişirirken daha az enerji harcarsınız.

Akıllı Soğutun:

3. Kapıyı kapatın:  Bazen bizim de buzdolabı kapısını açıp içinde yemek için bir şey aradığımız, boş gözlerle baktığımız oluyor, ama yapmayın, kapatın, boşuna enerji harcamayın.

4. Dolapta saklayın: Buzdolabında sakladığımız ama buna ihtiyacı olmayan; hardali soya sosu, acı sos; gibi ürünler buzdolabında boşuna yer kaplıyor. Eğer sürekli tüketiyorsanız bazı ürünleri buzdolabına koymanıza bile gerek yok.

Bunun için hazırladığımız “Taze gıda saklama rehberimize” bir göz atabilirsiniz.

5. Ilısın: Pişirdiğiniz yemekleri hemen buzdolabına koyarsanız, bu yemekleri soğutmak için daha fazla enerji harcayacaksınız. İşiniz bittikten sonra oda sıcaklığına ulaşması için yemeklerinizi tezgahta bekletmeyi unutmayın.

BUNU DA OKU:  GDO'ya bayılıyoruz

6. Buzdolabınızın ısısını ayarlayın: Uzmanlar bir çok gıdanın 4 derece ve altında saklanabileceğini belirtiyor. Eğer gıdalarınız donuyorsa bu ısıyı çok düşüğe ayarladınız demektir.

Akıllı Pişirin

7. Kapağını kapatın: Buzdolabı gibi tencerelerin de kapağını kapatmayı unutmayın. Çoğu kişinin bildiği ama unuttuğu üzere kapağı kapalı tencerelerde kaynama süresi kısalır.

8. Küçülmeye gidin: Eğer gerçekten büyük miktarlarda yemek yapmayacaksanız, küçük tencereleri ve ocağınızın küçük gözlerini tercih edin, daha az enerji harcayın.

9. İhtiyacınız kadar su kaynatın: Eğer iki bardak suya ihtiyacınız varsa, iki bardak için su kaynatın, yedi değil. Bu da aslında herkesin bildiği ama çoğunlukla unuttuğu tasarruf önerilerinden biri, ama hem enerji hem de su tasarrufu sağladığından tekrar etmek de yarar var.

10. Kaynadıktan sonra ısıyı azaltın: Su kaynadıktan sonra gözdeki alevi tam güç açmanıza gerek yok, gücü orta ile yüksek seviyenin ortasına indirebilirsiniz.

11. Basıncı artırın: Eğer büyük yemekler yapacaksanız düdüklü tencere kullanarak, enerji tüketiminizi yarı yarıya azaltabilirsiniz.

12. Sebzeleri küçük parçalara ayırın: Sebzeleri haşlarken ya da çorba yaparken daha küçük parçalara ayırırsanız, daha hızlı pişerler, siz de daha az enerji harcamış olursunuz.

13. Isıyı tutan tava ve tencereleri seçin: Yeni bir tencere veya tavaya ihtiyacınız varsa bunu dökme demirden almayı tercih edebilirsiniz. Bu tencere ve tavalar daha sağlıklı olmasının yanında, daha az ısı ile daha uzun süre sıcak kalabiliyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Yeme İçme
Mantar ve kinoalı sonbahar çorbası

Hafta sonu bol miktarda yapıp fazlasını soğuk günler için buzlukta muhafaza edebileceğiniz mantar ve kinoalı sonbahar çorbası tarifi.

Kapat