NASA olmadıysa Dünya Kaynakları Enstitüsü Verelim

Geçtiğimiz günlerde NASA’nın ciddi kuraklık sinyalleri verdiğini, dünya nüfusunun 3’te 2’sini yani, 4 milyar kişiyi etkileyecek bu problem yüzyılın en büyük mücadelelerinden biri olarak tanımladığını şu yazımızda belirtmiştik.

NASA’nın raporuna göre; 2014 yılında bir kuraklık alarmı veren Türkiye, gelecekte de orta ve şiddetli kuraklık tehlikesi altında. Hatta, 2016 için Ocak ayında yağışlar geçen seneye göre artmış olmasına rağmen, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Kuraklık İzleme Sistemi’nin analizleri,Türkiye’nin 2014’e benzer bir kuraklık tehlikesi altına girebileceğini gösteriyor.

Fakat görüyoruz ki, toplumumuzda NASA’nın doğru bilgi aktaran, güvenilir bir kurum olduğuna ikna olmayanlar var. O yüzden biz de Dünya Kaynaklar Enstitüsü’nün (World Resources Center) yayınladığı, 2040 yılı dünya kuraklık haritası öngörüsünü sizlerle paylaşmak istedik.

Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün 2010 yılında yayınladığı, ve ülkelerin var olan kuraklık sıralamalarını belgeleyen raporda Türkiye 153 ülke içerisinde 41. en kurak ülke olarak yer alıyordu. Tarımsal ve endüstriyel gidişat ile yurtiçi kullanım göz önünde bulundurularak hesaplanan 2040 Kuraklık Haritası’nda ise Türkiye’nin ‘aşırı yüksek su stresi’ seviyesinde, dünya sıralamasında en kurak 27. ülke olarak yer aldığını görüyoruz.

2040 yılı öngörülerinde en kurak 30 ülke sırasıyla şöyle:
Bahreyn, Kuveyt, Katar, San Marino, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin, İsrail, Suudi Arabistan, Umman, Lübnan, Kırgızistan, İran, Ürdün, Libya, Yemen, Makedonya, Azerbaycan, Fas, Kazakistan, Irak, Ermenistan, Pakistan, Şili, Suriye, Türkmenistan, Türkiye, Özbekistan ve Cezayir.

432432432

2040 Dünya Su Stresi Haritası hazırlanırken göz önüne alınan koşulları detaylı incelemek için raporun orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Geçtiğimiz Şubat ayı hem Türkiye'nin hem de Dünya'nın sıcaklık artışı rekorlarını kırdı
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayat, İklim Değişikliği, Teknoloji
Suudi Arabistan bile artık fosil yakıtlara bağımlı olmak istemiyor

Aramco’nun halka açılması ile Suudi Arabistan artık politik reformlara da açık olduğunu belirtiyor. Küresel pazarda giderek düşen petrol fiyatları artık...

Kapat