Nefes almak için son günler

“Yeşil Bursa” 2015’e girerken, hava kirliliği sağlık için tehlikeli sınırı aştı.

Bursa’nın yeşili, gri dumanlar arasında görünmez oldu. Üstüne üstlük, şehir merkezine DOSAB kömürlü termik santralinin yapılması planlanıyor.

Eğer santral yapılırsa, günde 1200 ton kömür daha yakılacak. Bursa’da böylesine bir hava kirliliği yaşanırken bu santralin yapılması, pek çok insanın daha hava kirliliğinden dolayı astım, kanser, kalp hastalığına ve ölümlere davetiye çıkarması demek.

Fakat umut var!

DOSAB kömür santralinin Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu onaylanmış değil. Sağlık Bakanlığı, DOSAB kömürlü santralinin halk sağlığına olan etkisi ile ilgili görüş verecek.

Türkiye’de yaklaşık 80 yeni kömürlü termik santral planı var. Sağlık Bakanlığı görüşünü halkın sağlığını gözeterek verirse, bugün Bursa’da, yarın diğer şehirlerde, binlerce insanın kömürlü termik santrallerin bacalarından çıkan zehir yüzünden ölmesini engelleyebiliriz. İşte bu yüzden, kömürlü termik santral istemediğini haykıran binlerce Bursalı’nın senin desteğine ihtiyacı var.

Şimdi gözler temiz hava soluma hakkımız için Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nda.

Sen de bize katıl, Sağlık Bakanlığı’ndan Bursa’ya bir tane daha kömürlü termik santral yapılmasına izin vermemesini isteyin.

Neler yapabilirsiniz?

Hepimiz Bakanlığa ÇED raporuna olumsuz karar vermesini söyleyebiliriz. Açılan imza kampanyasına buradan destek olabilirsiniz.

Twitter ve Facebook’tan aşağıdaki cümleler veya benzerlerini yollayarak Sağlık Bakanlığı ve Halk Sağlığı Kurumunun dikkatini çekebiliriz.

Twitter için aşağıdaki örnekleri:

  • Sağlık Bakanlığı @MuezzinogluDR Bursa DOSAB kömürlü santralin halk sağlığına etkisi ile ilgili olumsuz görüş versin
  • Sağlık Bakanlığı @Dr_Secil_Ozkan Bursa DOSAB kömürlü santralin halk sağlığına etkisi ile ilgili olumsuz görüş versin

Sağlık Bakanlığının Facebook sayfasında yorum yapmak için aaşağıdaki örneği kullanabilirsiniz:

  • Bursa zaten nefes alamıyor, temiz hava soluyabilmemiz için yeni bir kömür santraline daha izin vermeyin. imza.greenpeace.org/bursa
BUNU DA OKU:  Dünya Su Günü'nde Su Filmleri Festivali

Ve tabii ki bu yazıyı tanıdığınız ağlara ve kişilere yollarsanız, az zaman da olsa çok fazla kişiyi organize etmeyi başarabiliriz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Gündem, Kent, Yenilenebilir Enerji
2 Şubat Sulak Alanlar Gününde su problemleri sürüyor

Son 40 yılda su kaynaklarının yarısını kaybeden Türkiye’de su arzı ve su kirliliği riski büyüyor.

Kapat