Panama’da pet şişeden köy kuruluyor
Her yıl milyarlarca pet şişe üretilen, plastiğin hayatın her alanında karşımıza bir dünyada yaşıyoruz. Hal böyle olunca dünyanın dört bir tarafından da yaratıcı geri dönüşüm örnekleri çıkıyor karşımıza. Geçtiğimiz haftalarda Meksika’da toplanan plastiklerden inşaat malzemesi üretildiğinden ve bu malzemelerden geri dönüştürülmüş evler yapıldığından bahsetmiştik. Bir başka güzel örnek de Panama’dan geldi.
Panama’nın Bocas del Toro bölgesinde inşa edilmeye başlanan 120 evlik köydeki tüm evlerde ana inşaat malzemesi olarak kullanılmış pet şişelerden yararlanılıyor. Bu evler dev plastik atıklarını değerlendirmekle kalmıyor, pet şişelerden örülen duvarlar sayesinde evlerin içi başka hiçbir serinletme sistemi kullanılmadan dışarıdan yaklaşık 17 derece daha serin kalıyor.
Evlerin inşaatında kullanılan malzemeyi bilmeyen biri için bu binaları herhangi başka bir binadan ayırmak olanaksız. İçi pet şişelerde doldurulan metal iskeletler, elektrik ve su tesisatı döşendikten sonra betonla kaplanıyor. Projenin websitesinde yer alan bilgiye göre inşa edilen ilk evin yapımında 10.000’den fazla pet şişe kullanılmış. Yine sitede yer alan bilgilere göre kişi başı ayda 15 pet şişe kullanıldığı düşünülürse bir kişi hayatı boyunca 14.000’den fazla pet şişe tüketiyor. Yani kasabada inşa edilen her ev, içinde yaşayan bir kişinin hayatı boyunca tüketeceği pet şişe miktarını yok etmiş oluyor. Tabii ki pet şişeden uzak bir hayat yaşamak çok daha akılcı bir çözüm ama kullanılmış pet şişeleri bu yolla değerlendirmek de müthiş!
120 evlik pet şişe köyü projesi tamamlandığında içerisinde topluluk bahçeleri, ekolojik pansiyonlar ve ve plastik geri dönüşümü çözümleri üzerinde çalışan bir araştırma merkezi de olacak. Teşekkürler Panama!