Plastik yiyen mantar keşfedildi

Yale Üniversite’sinden bir grup öğrenci ve profesörün Amazon yağmur ormanlarında plastik poliüretan (PUR) yiyen bir çeşit mantar keşfettiklerini biliyor muydunuz?

Üniversite’nin lisans öğrencilerinin katıldığı keşif esaslı “Yağmur Ormanları Keşif ve Laboratuvar” eğitim programı dahilinde grup, bitkiler ve mikro-organizma dokuları üzerine araştırmalar yaparken pestalotiopsis microspora cinsinin havasız ortamda yetiştirildiğinde karbon bazlı poliüretanı parçalayarak ve yiyerek sindirdiğini keşfettiler. Poliüretan gezegenimizde birikmekte olan çöp yığınlarımızın büyük bir bölümünü oluşturuyor. Mantar poliüretan üzerinde yaşayabildiği gibi havasız ortamda da aynı şekilde yaşayabiliyor.

Üniversitenin “Applied and Environmental Microbiology” bülteninde “Biodegradation of Polyester Polyurethane by Endophytic Fungi” başlığı altında konunun tamamını okuyabilirsiniz. Gezegenimizde birikmekte olan plastiklerin parçalanması ve yok edilmesi için bu mantar türü bir cevap olabilir mi göreceğiz. Çöplerdeki plastik miktarının ne kadar çok olduğunu düşününce bu şartlar altında oldukça yavaş bir süreç olacağı kesin ancak bir başka sorun da plastik üreticilerini etkiliyor. Eğer bu mantar türü kontrolden çıkarsa şu anda kullanımda olan plastikleri de yok edebilir. Yılda ortalama 260 milyon ton plastik üretilmekte ve bu miktarın çoğu kısa bir süre içinde çöplerdeki yerini almakta.

BUNU DA OKU:  2017 Yabani Hayat Komedi Fotoğraf Yarışmasının en komik fotoğrafları
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm
Wakawaka ile tanışın!

Wakawaka güneş enerjisi ile şarj oluyor ve 16 saat ışık verebiliyor.

Kapat