Polonezköy beton yığınına dönmesin

İstanbul, ucunu bucağını kestiremediğimiz haliyle bir ekümenopolise dönüşürken daha önce koruma altına alınan alanlar da geri dönülmez bir tahribata uğrama riski altında. Bu alanlardan biri de Polonezköy.

Polonezköy, Beykoz’a bağlı ve 1000 kişilik nüfusa sahip. Nüfusu Polonya asıllı Türk vatandaşları oluşturuyor. Kuruluşu da 1842’de gerçekleşiyor. Karadeniz’e uzaklığı 20 km, İstanbul Boğazı’na uzaklığı 15km. Geçim kaynakları ise tarım, hayvancılık ve turizm. Sürecin nasıl ilerlediğine göz atarken bu bilgileri de akılda tutmakta fayda var.

26 Aralık 2013’te 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayı ile askıya çıkarıldı. Bu plana göre daha önce İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararıyla “doğal sit alanı” statüsüne alınmış olan Polonezköy Tabiat Parkı içinde yer alan köy alanına düşük ve seyrek yoğunluklu konutların ve turizm konaklama alanlarının yapımı mümkün görünüyor.

14406

Planın bu içeriği hem Polonezköylüleri hem de İstanbul’un geleceği için endişe duyanları harekete geçirdi. Herhangi bir konut ihtiyacı olmamasına rağmen turistik alanlarda kimi yenilemeler için bir imar düzenlemesine gidilmesi gerektiği konusunda görüşler varsa da, kapsamın ucunun açık olması bu ihtiyacın üzerinde bir imarlaşma beklentisini de beraberinde getiriyor. Özellikle yine Beykoz’a bağlı Riva’da gerçekleşen doğa tahribatının ardından, aynı şeyin Polonezköy’ün başına da gelmesini endişesi taşınıyor.

Düzenlenen imar planlarıyla Polonezköy’ün kentleşeceğini ve bunun da aslında betonlaşma demek olduğunu öngören sivil toplum kuruluşları* 24 Ocak 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçelerini iletti. Ancak itirazın üzerinden 60 günlük yasal süreç geçmiş olmasına rağmen kendilerine herhangi bir açıklama ya da geri dönüş yapılmadı.

Hız kesmeden devam eden 3. Köprü, 3. Havalimanı, Kanal İstanbul, Yeni Şehir gibi projelerle birlikte İstanbul’un çehresinde meydana gelen değişikliğin bir parçası da Polonzeköy olmasın diye sürecin takipçisi olan sivil toplum kuruluşları bir basın açıklaması düzenliyor.

BUNU DA OKU:  Kitap Değişim Günü kutlu olsun

Konuyla ilgili uzmanlardan aldıkları görüşlere ve Polonezköy halkının sözüne yer vedikleri basın açıklaması için 16 Nisan 2014 Çarşamba günü, saat 12.30’da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü (Balmumcu/ Beşiktaş) önünde buluşacaklar.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İstanbul Şubesi

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

TMMOB Şehir Plancıları Odası, İstanbul Şubesi

ÇEKÜL, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı

Kuzey Ormanları Savunması

Politeknik

POLDER, Polonezköy Kültürünü Yaşatma Derneği

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ekoturizm, Kent, Yeşil alanlar
İçinden Dünya Savaşı geçen şehirler

Peter Macdiarmid'den inanılmaz proje. I. Dünya Savaşı'nın 100. yılında gerçekleştirilen bu fotoğraf projesinde de arşivlerdeki savaş karelerindeki mekanlar, bugünkü halleriyle...

Kapat