Precycling: Bana ne yaptığını değil, ne yapmadığını anlat

Recycling, yani geri gönüşüm elbette çevre açısından çok önemli ve elzem ancak iş artık ihtiyacımız olmayan eşyaları geri dönüştürmeye gelmeden önce yapılacak çok önemli bir şey var: Precycling.

Precycling, geri dönüşümden farklı olarak bir şeyi satın alıp tükettikten sonra değil, satın almadan önce takınılması gereken bir tavır. Markete gidip bir şey satın almadan önce evden mümkün olan en az atığa neden olmayı aklınızda bulundurursanız günün sonunda elinizde geri dönüştürülmesi gereken çok daha az şey kalacaktır. Dünyada bir saatte yaklaşık 250.000 pet şişenin çöpe atıldığını düşünecek olursak, biraz düşünerek, akıllı alışveriş yapmanın gerekliliğini daha net kavrayabiliriz.

İşte evden çıkacak atığı ciddi miktarda azaltmak isteyenlere birkaç çok basit öneri:

Düzenli olarak ve bolca tükettiğiniz, bozulmayacak şeyleri büyük paketlerde ve bol miktarda satın alın. Özellikle deterjan, tuvalet kağıdı, şampuan gibi ürünleri daha büyük paketlerde satın alırsanız ambalaj atığınızı azaltmış olursunuz.

Alışverişe kendi bez torbalarınız ile gitmeniz gerektiğini artık söyleme gereği duymuyoruz ancak şuna dikkat etmenizde fayda var: Bir bez torbaya sığdırabileceğinizden daha fazla şey satın almayı planlıyorsanız yanınızda ekstra torbalar da götürün. Bunun yanında katlanıp çıtçıtlanabilen bir bez torbayı her zaman çantanızda bulundurun.

Kendi ekmek ve yoğurdunuzu yaparak hem gıdanızın içeriğinden emin olun hem de ambalaj atıklarından kurtulun.

Baharat ve soslar gibi uzun sürede tüketeceğiniz gıdalar satın alırken ucuz ve kısa ömürlü ürünler yerine raf ömrü daha uzun olan seçenekleri tercih edin. Böylece bozulmuş gıdaları çöpe atıp yenilerini satın almanız gerekmez.

precylcling

Hediyeleri başka hediyelerle paketleyin. Aldığınız hediyeyi evde kullanılabilecek şık bir ahşap kutuya koyabilir ya da hediye edeceğiniz DVD’yi güzel bir şala sarabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Türkiye'nin kömür haritası yayınlandı

Bir şey satın alırken iki kere düşünün. İhtiyacınız olmayan, hayatınızda bir yere sığdıramayacağınız, gereksiz şeyleri satın almayın. Böylece hem atıktan hem de evdeki nereye koyacağınızı bilemediğiniz fazlalıklardan kurtulmuş olursunuz. Önümüzdeki beş yıl içerisinde bir ya da iki kere giyeceğiniz bir kazağın ne size ne de dünyaya faydası yok.

Çerez, baklagil, kahve gibi açık satın aldığınız şeyleri satın almaya giderken kendi kabınızı götürün.

Geri dönüştürülebilir ambalaj kullanan markaların ürünlerini tercih edin.

Unutmayın: Precycling, geri dönüşümün ilk ve en önemli adımıdır. Yukarıda bahsettiklerimize benzer çözümleri alışkanlık haline getirin.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Gıda, Yeme İçme
Buğday, tohum gönüllüleri arıyor

Buğday Derneği'nin, genetiği değiştirilmemiş, yerel tohumları korumak, yerel tohumun önemine dikkat çekmek için düzenlediği Tohum Takas Şenlikleri'nin bir sonraki adresi...

Kapat