Sağlık mı, şirinlik mi?

Biliyorum ki bebeklerinizi rengarenk, cıvıl cıvıl, esprili kıyafetlerin içinde görmeye bayılıyorsunuz, ama bebeğinizin hassas tenine değen o giysilerin sağlıklı olduğuna emin misiniz? Özellikle hızlı tüketimde tavan yaptığımız bu yıllarda bebek giysilerinde de sağlıktan çok dış görünüşe ve uygun fiyata öncelik veriliyor ve maalesef bebeklerin sağlığı ikinci plana atılıyor…

Geçen gün LeiLeo’nun Facebook sayfasında organik pamuktan üretilen bebek giysilerinin önemini yazdığımda bir takipçimizden yorum aldım. Organik ürünler uygun fiyatlı olmadığı için tercih edemediğinden yakınıyordu. Haklıydı. Organik pamuk Ege Bölgesi’nde yetiştiriliyor ve üretilen organik giysiler yurtdışında onlarca ülkeye ihraç ediliyor. Ve biliyor musunuz ki çok yüklü adetler talep edildiği için neredeyse normal pamuklu giysilerle aynı fiyatlara alınıp satılabiliyor?

şık-bebek-elbiseleri

Türkiye’de organik giysilerin normal pamuklulara göre daha pahalı olmasının nedeni talebin az olması. Talep ne kadar artarsa organik bebek giysilerinin fiyatları o kadar uygunlaşacak ve çeşit artacak. Kumaşlar yine organik boyalarla cıvıl cıvıl renklere boyanabilecek. Bu günlerin kendi kendine gelmesini beklemiyoruz elbette. Siz sevgili annelerden bebeğinize 5 adet uygun fiyatlı ama kimyasal boyalar, toksik maddeler, sağlıksız polyester, naylon içeren ürünlerden almak yerine, 2 adet organik ürün almanızı rica ediyoruz. Bebeklerin yediği helal giydiği haram der annelerimiz, gerçekten öyle. Az alalım, sağlıkla giydirelim. Bunu LeiLeo için değil, bebeğiniz adına istiyorum. Çünkü terledikçe, tulumunun kolunu ya da önlüğünü ağzına sürdükçe giysilerindeki maddeler teninden kanına karışıyor ve bu kanserojen maddeler zamanla vücudunda birikim yapıyor. Zaten her an çokça kanserojene maruz kalıyoruz, engellemesi elimizde olan bir maddeyi elesek güzel olmaz mı?

Ben tekstil ya da kimya mühendisi değilim, doktor da değilim, okuduğum kadarıyla çok daha bilimsel açıklamaları var organik giyimin ne kadar önemli olduğunun. Uygun fiyatlı ve şirin görünen kıyafetlerin ne derece zarar verdiğinin raporları da tutuluyor elbet. Ama bana ürünlerde organik seçmem için bu kadar kısa ve net bir açıklama yetti. Evet az talep var biliyordum, ama bebeklere zarar verecek ürün yapıp çok satmaktansa, içim rahat bir şekilde ürünümü paketleyip annesine teslim etmeyi seçtim. Sonra annelerimden biri bana “Zeynep Hanım, xx yerden uygun fiyata aldığım tulum kızımda kaşıntı yaptı, alerji oldu, kıpkırmızı döküntüler çıktı, sizin tulumunuzu giydirir giydirmez geçti,” deyince, “Ohhh,” diyorum, “İçime sular serpiliyor.”

Doğru bir yolda yürüdüğümü görmek güç veriyor. O yol engebelerle dolu ve zirvesi uzakta dahi olsa…

Sevgiler,

Zeynep

 

BUNU DA OKU:  Çevreye duyarlı Antebies'in sosyal sorumluluk projesi ile gelin bir gülüş paylaşalım
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Genel, Sağlık
Siz kağıt iç çamaşırı giymiyorsanız, bebeğiniz niye giysin?

Yıkanabilir bebek bezlerine bayılacaksınız.

Kapat