Siz de destek verebilirsiniz: Doğayı hiçe sayan Madde 75 geri çekilsin!

19 Ağustos’ta Türkiye Büyük Millet Meclisinde onaylanan Türkiye Varlık Fonu Yasa Tasarısı kapsamında, Madde 75 adlı öneri de meclisten geçti.

Meclisten geçen ama daha yürürlüğe girmeyen Madde 75 ile birlikte Bakanlar Kurulunun karar vereceği projeler, hiçbir denetimden geçmeden (Orman, Mera, Çevre, Kıyı Koruma ve benzeri kanunları hiçe sayarak) faaliyete başlayabilecek.

T.C. Ekonomi Bakanlığının, yasadan yararlanacak olan planları nasıl belirleyeceği ve Bakanlar Kurulunun hangi kriterlere göre karar alacağı konusunda büyük soru işaretleri var.

Maalesef yasa tasarısı şirketlere, doğayı istedikleri gibi kullanabilecekleri, çevreyi hiçbir denetime tutulmadan kirletebilecekleri imtiyazlar sağlıyor. Bahsettiğimiz gibi bu yasa meclisten geçti ama daha yürürlüğe girmedi. Bu yasanın yürürlüğe girmemesi için bugün itibari ile bir kampanya başlatılıyor.

Cqr60fHWIAE4M_y

Ayrıca, yine yasa kapsamında, şirketlere Bakanlar Kurulu tarafından denetimsizliği arttıracak ve kamu bütçesine büyük ek yükler getirerek bütçe açığının artmasına sebep olabilecek imtiyazlar sağlanabilecek.

Bu yatırımlara, vergi, teşvikler, arazi ve bina tahsisi, üretim maliyetlerini karşılama gibi başlıklarda da destek verilmesi planlanıyor. Ama bu desteklerin nasıl verileceği, hangi kriterlere göre belirleneceği net değil. Yasada, herhangi bir mekanizma açıkça önerilmiyor.

Bu belirsizlikler yüzünden bir yandan yaşam hakkımızı riske atan ciddi çevre sorunları ile karşı karşıya kalmamız, diğer yandan ise zaten kırılgan olan ekonomimiz için büyük riskler oluşması oldukça mümkün gözüküyor.

Çevre, hukuk ve finansman konularında sorunlar yaşayan bu projelerin tüm maddi risklerini devletin kamu bütçesinden karşılamasıyla ülkemizin ekonomik geleceğinde oluşturulacak bu yükün etkisini şu an kimse tahmin edemiyor.

CqOdG8NWYAAlKTR

Madde 75 ile şirketlere:

  • Kurumlar Vergisi ve Stopaj muafiyeti
  • 49 yıllığına kamu arazilerini bedelsiz kiralama
  • Yasa’da belirlenen koşullar üzerinden, kamu mallarının ve arazilerinin bedelsiz devri
  • %50 indirimli elektrik
  • Nitelikli çalışanın her biri için aylık asgari ücretin 20 katına kadar ücret desteği (üstelik burada da nitelikli çalışanın kim olduğuna dair bir tanım yok)
  • 10 yıl boyunca kredi faizlerinin devlet tarafından karşılama
    imtiyazları verilebilecek.
  • Ayrıca, yine gerekli görülürse devlet, ilgili projeye %49 oranında ortak olabilecek.
BUNU DA OKU:  Elektronik atıkları ne yapacağım?

Bahsettiğimiz gibi bu yasa meclisten geçti ama daha yürürlüğe girmedi. Bu yasanın yürürlüğe girmemesi için bugün itibari ile bir kampanya başlatılıyor. Bizim de desteklediğimiz bu kampanyaya siz de imzalarınızla destek verebilirsiniz.

Bunun için oluşturulan Change.org sayfasına uğramanız yeterli: http://chn.ge/2c9GAZ7

Konu ile ilgili bütün imzalar, Anayasa Mahkemesi’ne itiraz olarak sunulacak. Bununla beraber Madde 75 ile ilgili tepkilerinizi #Madde75GeriÇekilsin hashtagi ile duyurabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gündem, Hayat, Kent, Yeşil alanlar
Dünyanın en hızlı arabası artık %100 elektrikli: Tesla Motors yeni bataryasını tanıttı

Yeni teknoloji ile arabalar saatte 96 kilometre hıza 2,5 saniyede ulaşıyor ve 610 kilometre yol alıyor.

Kapat