Sosyal medya uygulamaları ne kadar karbon salımına neden oluyor?

Sosyal medya modern yaşamın bir gerçeği. Birçoğumuz her gün onlarca dakikamızı, belki saatlerimizi sosyal medya uygulamalarına bakarak geçiriyoruz. Sevdiklerimizle kendimizle ilgili haberleri, önem verdiğimiz meseleleri paylaşıyor, onların hayatı hakkında bu şekilde bilgi sahibi oluyoruz. Anaakım medyada yer almayan gelişmelere, sosyal medyada yayın yapan haber kanallarından ve gazetecilerden ulaşıyoruz.

Tüm bunların yanında gereğinden fazla sosyal medya kullanımı üzerimizde negatif bir etki de bırakıyor: Kendimizi başkalarıyla kıyaslayarak kötü hissetmemize neden olma, dikkat süremizi kısaltma ve mahremiyetimizi zedeleme sosyal medyanın olumsuz etkilerinden yalnızca birkaçı. Bu yazının konusu ise sosyal medya uygulamalarının yol açtığı karbon salımı.

İlk sosyal medya platformu SixDegrees’in 1997 yılında ortaya çıkmasından bu yana sosyal medya günlük hayatımızın bir parçası. Facebook’un yaklaşık üç milyar üyesi var ki bu da dünya nüfusunun yarısına denk geliyor. TikTok gibi nispeten yeni kurulan bir platform bile bir milyar üyeye ulaşmış durumda. Sosyal medya uygulamalarının veri yaratması, kullanması ve depolaması da önemli miktarda enerji gerektiyor ve dolayısıyla karbon salımına neden oluyor.

Pazar araştırma şirketi Compare the Market tarafından yapılan analize göre, sosyal medya kullanımı da iklim krizine dikkate değer ölçüde katkıda bulunuyor. Hesaplarınızı her kontrol ettiğinizde, çoğunlukla fosil yakıtların yarattığı enerji kullanılıyor ve dolayısıyla atmosfere karbon salınıyor.

En popüler 10 sosyal medya platformunu içeren analize göre TikTok kullanımı 2,63 gram karbondioksit ile kullanım dakikası başına en fazla emisyona neden oluyor, bunu Reddit (2,45 gram CO2) ve Pinterest (1,3 gram CO2) takip ediyor. Buna karşılık YouTube kullanımı, kullanım dakikası başına sadece 0,46 gram CO2’den sorumlu, ancak YouTube daha uzun videolar içerme eğiliminde olduğundan, daha yüksek bir kümülatif emisyon toplamına sahip olabilir.

BUNU DA OKU:  Suyun geleceği elimizde

Global Web Index Temmuz 2021’e göre, küresel olarak sosyal ağlarda günde ortalama zaman geçirme süresi 2 saat 24 dakika. Ölçülen 10 uygulamanın ortalama karbon etkisini (1,15 g CO2) 60 saniyeden kullanıcı başına harcanan ortalama süreye yansıtırsak, bir kullanıcının günde 165,6 g CO2 saldığı sonucuna ulaşırız. Bu rakam otomobille 1,4 km’ye seyahat edildiğinde salınan karbona eşittir. Kullanıcı başına yılda salınan 60 kg CO2 ise 535 km’ye yani Taksim Meydanı’ndan Urla’ya otomobille gitmeye eşdeğer.

Her gün hangi sosyal medya uygulamasında kaçar dakika zaman geçirdiğinizi belirterek ortaya çıkan karbon miktarını hesaplamak için burayı kullanabilirsiniz. Ekran karşısında daha az zaman geçirmek istiyorsanız buradan ‘Dört adımda dijital bahar temizliği’ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynaklar:
Carbon Literacy
Green Spector
Compare the Market
Global Citizen
Earth.org

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Hayat, İklim Değişikliği, Teknoloji
Kanun değişikliği yayınlandı: Ormanlık alanlarda madencilik faaliyetleri yapılabilecek

Bugün Resmî Gazete'de yayınlanan Orman Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanuna göre bundan böyle ormanlık alanlarda maden faaliyetleri yapılmasına Tarım ve...

Kapat