Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 İstanbul’da barajlardaki doluluk, sonbahar yağışlarının azalması nedeniyle yüzde 39.7’ye düştü.

Kaynak: Sözcü

#2 Hatay’da sezon boyunca 3 bin ton zeytin çekirdeği, yakıta dönüştürüldü. 1 ton çekirdekten yaklaşık 500 kilogram yakıt elde ediliyor.
Kaynak: AA

#3 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 3. nükleer santral için Trakya’da alan araştırması çalışmalarına başladığı duyurdu.

Kaynak: bianet

#4 Van’daki Tuz Gölü, aşırı sıcaklık nedeniyle tamamen kurudu. Göl, göç yolculuğundaki birçok kuş türüne de ev sahipliği yapıyordu.

Kaynak: TRT

#5 COP27’ye katılan 110 ülke liderinden sadece yedisi kadın.

Kaynak: SCIENTIFIC AMERICAN

#6 Su altı peribacaları olarak nitelendirilen dünyanın en büyük mikrobiyalitleri, Van Gölü’nde. Mikrobiyalitler sayesinde bölgenin sıcak ve soğuk dönemleri üzerinden biyoçeşitlilik araştırmaları yapmak mümkün.

Kaynak: Yeşil Gazete

#7 Fransa, derin deniz madenciliğinin yasaklanması konusunda uluslararası bir çağrıda bulundu.

Kaynak: Bloomberg

#8 Sadece 125 milyarderin yatırımları, atmosfere her yıl 393 milyon ton karbon salınımına neden oluyor. Bu rakam Mısır, Fransa gibi birçok ülkenin karbon salınımdan daha fazla.

Kaynak: OXFAM International

#9 Dünya mirası listesindeki buzulların üçte biri 2050’ye kadar eriyecek.

Kaynak: BBC

#10 UNDP verilerine göre, iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkisi dünyanın bazı bölgelerinde kanserden iki kat daha ölümcül olabilir.

Kaynak: United Nations

#11 Londra Adliye Binası, 125 ağaç ve 10 binden fazla bitkiyi içeren çatı ormanı ile Avrupa’nın en büyük çatı bahçesi olacak.

Kaynak: GOOD NEWS NETWORK

#12 Fransa’da 80 araç kapasitesinin üzerindeki mevcut ve yeni yapılacak otoparkların üzeri güneş panelleri ile kaplanacak.

Kaynak: The Guardian

BUNU DA OKU:  Berlin'de ambalajsız alışverişin adresi: Original Unverpackt
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Genel
Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali salonlara geri dönüyor

Geleceği yaratan gençler, kendinden büyük amacı olanlar, onarıcı bir kültür ve adil bir dünya için çalışanlar, özetle değişimin öncüleri ile...

Kapat