Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Sibirya’daki permafrost tabakasından çıkarılan dünyanın en yaşlı virüsü 48 bin 50 yaşında. Virüs laboratuvarda canlandırıldı ve kendini kopyaladı.

Kaynak: NewScientist

#2 Avustralya’nın ilk açık deniz mercan fidanlığında yetiştirilen mercanlar, 4 yıl sonra ilk kez yumurtladı.

Kaynak: euronews.green

#3 Bitkiler iklim değişikliğine nasıl adapte olunup hayatta kalınabileceğini öğreten epigenetik anılara sahip.

Kaynak: ScienceDaily

#4 Sivas’ta baraj kurudu, kentin yaklaşık 20 günlük suyu var.

Kaynak: NTV

#5 Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerine göre geçtiğimiz hafta Türkiye’de üretilen elektrikte rüzgar enerjisi yüzde 25 payla ilk sırada yer aldı.

Kaynak: Yeşil Gazete

#6 Türkiye’deki çiftçilerin yüzde 98’i iklim krizini en büyük tehlike olarak görüyor.

Kaynak: ekoIQ

#7 Türkiye’nin ilk agro-kütüphanesi Uşak’ta açıldı. Kütüphane, çevre dostu tarımı desteklemek için teori ile pratiği birleştirecek.

Kaynak: UNDP Türkiye

#8 Kuraklık ve aşırı tuzlanma Irak’ın kuzeyinde mandaların ölmesine sebep oluyor.

Kaynak: AP NEWS

#9 Hava kirliliği, 2020’de AB genelinde 238 bin kişinin erken ölümüne neden oldu.

Kaynak: euronews

#10 Birleşik Krallık’taki yüksek sıcaklıklar kasım ayının ikinci bir ilkbahar gibi deneyimlenmesine neden oldu.

Kaynak: BBC

#11 Polonya Hükümeti, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın neden olduğu enerji krizi nedeniyle kömürden çıkış süreçlerini yavaşlattıklarını ve kömürden çıkış tarihinin 2049 olduğunu açıkladı.

Kaynak: EURACTIV

#12 İspanya’nın Katalonya Bölgesi’nde kuraklık nedeniyle su kısıtlaması ilan edildi. Kısıtlamalar bölgedeki nüfusun yüzde sekseni olan 6,7 milyon insanı etkileyecek.

Kaynak: euronews.green

BUNU DA OKU:  252 milyon yıl önceki Büyük Yok Oluş'un nedeni belli oldu: İklim değişikliği
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Genel, Haftanın Yeşil Haberleri
Su bitkilerinden kişisel gelişim tüyoları

Bitkilerin diliyle kişisel gelişimin yakın bir ilişkisi var. Her bitki gizli bir hikayeyi barındırır. Onun dilini öğrendikçe kadim hikayeyi okuyup deneyimleyebiliriz.Su

Kapat