Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Tarım alanları üzerinde kurulacak güneş enerjisi santralleriyle (TarımGes) hem elektrik hem de tarım üretimi yapılabilecek. Bu tekniğin uygulandığı alanda yapılan saha çalışmasında acı biber veriminin 3 kat arttığı, su tüketiminin yüzde 65 düştüğü görüldü.

Kaynak: solar3GW

#2 Manyas Kuşgölü’nde kuraklık nedeniyle sular geçen seneye göre 50 metre geri çekildi. Azalan su seviyesi balık nüfusunu olumsuz etkiledi.

Kaynak: Hürriyet

#3 Trakya bölgesinde yaşanan kuraklık arpanın ve buğdayın kök gelişimini olumsuz etkiledi. Verimlilik yüzde 35-40 oranında düşebilir.

Kaynak: DHA

#4 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, deprem bölgesinde OHAL bitimine kadar çevresel denetim faaliyetleri ertelenebilecek.

Kaynak: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı

#5 Acil önlem alınmazsa et-süt ürünleri ve pirincin dahil olduğu gıda üretiminden kaynaklanan metan emisyonları 1,5C’lik kritik eşiğin aşılmasına neden olabilir.

Kaynak: nature climate change

#6 Tayland’da hava kirliliği nedeniyle yaklaşık 200 bin kişi hastaneye kaldırıldı.

Kaynak: euronews.green

#7 Yüksek kirlilik, aşırı nüfus ve altyapı sorunları nedeniyle Endonezya’nın başkenti Jakarta’dan, Borneo Adası’na taşınıyor.

Kaynak: euronews.green

#8 Peru’da 63 bin kuş ve 3487 deniz aslanı kuş gribi nedeniyle yaşamını yitirdi.

Kaynak: CNN

#9 Çin, karbon nötr hedeflerine ulaşmak için yargının gücünü arttırdı. Çin’in en yüksek mahkemelerinde biri, hakimleri iklimle ilgili davaları dinlemeye ve ülkenin emisyon hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için karbon etkilerini değerlendirmeye teşvik etti.

Kaynak: CLIMATE HOME NEWS

#10 Ankara 10. İdare Mahkemesi Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) Emniyet Hizmet Binası yapımına ilişkin plan değişikliğini iptal etti.

Kaynak: Cumhuriyet

#11 ABD’de insan aktivitesinden direk olarak etkilenmemiş alanlarda bile arı ve kelebek nüfusu risk altında. Kaynak: Science

#12 AB ülkeleri, bu yıl Dubai’de gerçekleşecek Cop28’e hazırlanırken fosil yakıtların küresel olarak aşamalı bir biçimde kaldırılmasını kabul ettiler.

BUNU DA OKU:  Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

Kaynak: CLIMATE HOME NEWS

#13 Yapılan yeni bir araştırmaya göre, dünyanın sadece yüzde birlik kısmı Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği güvenli hava kriterlerini karşılıyor.

Kaynak: Bloomberg

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Çocuk ve Bebek, Ekoloji, Haftanın Yeşil Haberleri
İklim eylemi hayat pahalılığı krizini nasıl çözebilir?

Enerji maliyeti 2021 yılında dünya genelinde yükselmeye başladı. Bunun nedeni, ekonomilerin Covid pandemisinden kurtulmasıyla küresel enerji talebindeki artış ve buna...

Kapat