2014 ve 2015’ten sonra 2016 da kaydedilmiş en sıcak yıl oldu

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve İngiliz meteoroloji kurumu Met Office’in açıkladığı verilere göre, 2016 yılında sıcaklıklar 2015’te kaydedilen değerden yaklaşık 0.07 derece fazla ölçüldü. NASA yetkilileri, 2016’nın sıcaklık rekoru kırılan üst üste üçüncü sene olduğunu belirtti.

Direkt olarak sıcaklık ölçümleri 1880 yılından veri yapılmakta, ama biliminsanları özellikle buzulları inceleyerek yüz binlerce yıl öncesinin sıcaklık ve karbon oranlarını görebiliyor. Araştırmalar dünyanın en son 115 bin yıl önce bu kadar sıcak olduğunu gösteriyor. Havadaki karbon oranı (407.7 ppm) ise 4 milyon yıl önce bu seviyelerdeymiş.

TIKLAYIN: Kuzey Kutbu sıcaklık rekoru kırıyor: Doğu Anadolu bile daha soğuk

Screen_Shot_2017_01_18_at_10.36.45_AMtürkçe

Gözlemciler için bu son veriler çok da şaşırtıcı olmadı. Bilim insanları, 2016 yılının Mayıs ayında bu yılın sıcaklık rekorunu kırabileceğini öngörmüştü. NASA yetkilisi Gavin Schmidt, 2016’nın bir önceki yılı “yaklaşık 0.1-0.12 dereceyle geçtiğini” söyledi.

Schmidt bu rakamların kulağa çok da yüksek gelmediğini ama yıldan yıla kaydedilen sapmalara bakıldığında, aslında bu oldukça büyük bir değişim olduğunu belirtti. Schmidt 2016 yılında yaşanan El Niño olaylarının büyük oranlarda sıcaklık ürettiğini ama sıcaklık artışındaki uzun vadeli eğilimlerin insan eli ile üretilmiş iklim değişikliğinin yani, artan sera gazı salımlarından kaynaklandığını öne sürüyor.

screen-shot-2017-01-18-at-10-09-00-amtürkçe
Dünyanın farklı bölgelerinde 2016 yılı Kaynak: NASA

Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO)  göre, ısınma nedeniyle aynı yıl, Kuzey Kutbu ve Antarktika’da deniz buzları rekor düzeye geriledi. WMO yetkilisi Peter Taalas, Kuzey Kutbu’nda sıcaklıkların küresel ortalamaya oranla 2 kat hızlı yükseldiğini belirtiyor. Taalas’a göre deniz buzlarının düzenli olarak azalması, dünyanın diğer bölgelerindeki iklimi, havayı ve okyanus dolaşımını da etkiliyor.

Araştırmacılar, 2017’nin en sıcak yıl rekorunu kırmasının düşük bir ihtimal olduğunu ancak en sıcak 5 yıl arasında sayılacağını söylüyor. Ama 2016 yılı da gösteriyor ki sınır olarak kabul edilen 1,5 derecelik sıcaklık artışı beklenenden daha önce gelebilir.

BUNU DA OKU:  Marmara Denizi'nde müsilaj var mı yok mu?

Kaynaklar: Grist, BBC

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayat, İklim Değişikliği, Teknoloji
Anadolu’nun sanatçıları Anadolu Sanat Jam’de buluşuyor

3 – 7 Nisan 2017 tarihlerinde, Antalya Tekirova'da Sundance Camp'ta düzenlenecek etkinlik için son başvuru tarihi 15 Şubat.

Kapat