Akdeniz plastik denizi oldu, 700 deniz canlısı türü tehlike altında

Tek kullanımlık plastikler, kullan-at poşetler, çuvallar, sera örtüleri… Akdeniz’de 1 kilometrelik alanda bulunan 70 bin plastik parça bu ve benzeri plastiklerden kaynaklanıyor. Uzmanlar Akdeniz’in artık bir plastik çorbasına döndüğü belirtiyor.

Mersin ve İskenderun Körfezi’ndeki plastik atık kirliliğini araştıran Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nde görevli Dr. Sedat Gündoğdu bu alanda bir kilometrelik alanda yüzen bir insanın 300 adet plastik parçası yutabileceğini belirtiyor.

TIKLAYIN: Bilmeniz gereken 6 plastik gerçeği

58ca460deb10bb08ecce960d (1)

Bununla beraber plastik kirliliğinden dolayı asıl tehlike altında olanlar deniz canlıları. Dr. Sedat Gündoğdu özellikle karaya vuran büyük canlıların midelerinden büyük poşet parçaları ve çuvallar çıktığını belirtiyor. 700 adet deniz canlısı türünün risk altında olduğunu belirten Gündoğdu, küçük deniz canlılarının bu parçaları yediğini, bu canlılar ile beslenen balıkları da bizim yediğimizi söylüyor.

2016 yılı Ekim- Aralık döneminde, ‘Mersin ve İskenderun Körfezi’nde Mikroplastik Kirlilik’ konulu bilimsel bir araştırmanın sonuçları olan bu araştırma, Mersin ve İskenderun Körfezi’nde 7 ayrı noktada 20’şer dakikalık sürelerde bilimsel kriterlere göre 5 milimetreden daha küçük plastik poşet, kap, ambalaj gibi atıkları araştırdı. Geçtiğimiz günlerde tamamlanan çalışma, uluslararası bilim dergilerinden Marine Pollution Bulletin’de yayınlanarak dünyaya duyuruldu.

Dr. Sedat Gündoğdu, bu kirliliğin önüne geçmek için plastik kullanımının sınırlandırılmasını, tarımsal seraların plastik örtülerinin toplanmasını ve özellikle tek kullanımlık kullan-at plastiklerin kesinlikle yasaklanması gerektiğini savunuyor.

BUNU DA OKU:  Hükümet liderleri New York'ta halk sokakta
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Akdeniz plastik denizi oldu, 700 deniz canlısı türü tehlike altında” için 2.439 yorum

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Gündem, Hayvanlar, Kent, Topluluklar
Dünya Su Günü kapsamında film gösterimi ve panel: Selden Sonra

1993 yılından beri her yıl 22 Mart'ta Dünya Su Günü kapsamında dünyanın her yerinde su sorununa dikkat çekme amacı ile...

Kapat