Akdeniz’de deniz suyu sıcaklık rekoru kırdı, bundan sonra ne olacak?

İspanya Deniz Bilimleri Enstitüsü 25 Temmuz Salı günü Akdeniz‘de su sıcaklığının 28,71 dereceye ulaşarak yeni bir rekora imza attığını bildirdi. Bir önceki rekor 23 Ağustos 2003 tarihinde 28,25 derece ile gerçekleşmişti.

Yaşadığımız bu sıcaklıklar deniz yaşamını tehdit ediyor. Daha önce 2015 ve 2019 yılları arasında yaşanan sıcak hava dalgaları sırasında mercanlar ve yumuşakçalar da dahil olmak üzere yaklaşık 50 tür yok olmuştu.

Okyanus ısınmasının etkisi ise, Akdeniz’in şu anda tuttuğu ısıyı serbest bıraktığı ve potansiyel olarak fırtınaları güçlendirdiği sonbahar ve kış aylarında hissedilecek.

Denizden yayılan benzeri görülmemiş bu ısı, sadece güney Avrupa’da değil, (Akdeniz’in Avrupa’nın büyük bir kısmı için ısı ve nem kaynağı olarak işlev görmesi nedeniyle) kıtanın geri kalanında da şiddetli yağışları tetikleyebilir.

Aşırı hava olaylarına çok daha fazla maruz kalabiliriz

Bu yaz, yoğun orman yangınları ve sıcak hava dalgalarından ani sel ve dolu fırtınalarına kadar Avrupa’nın dört bir yanında aşırı hava olayları yaşandı.

İzmir şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklığa ulaştı ve 43,2 dereceyi gördü.

İtalya’nın kuzeyinde meydana gelen dolu fırtınası, tenis topu büyüklüğündeki dolu tanelerinin Lombardiya’nın küçük kasabalarını vurması sonucu en az 110 kişinin yaralanmasına neden oldu.

İtalya’nın güneyinde sıcaklıklar 46 derecenin üzerine çıkarken, Roma’daki bazı hastanelerde dehidrasyon ya da sıcağa bağlı diğer hastalıklar nedeniyle acil servislere gelenlerin sayısında yüzde 20 ila 25 oranında artış görüldü.

Hırvatistan’da da benzer bir sıcak hava dalgası altı kişinin ölümüne neden oldu. Yunanistan’daki orman yangınları Korfu ve Rodos dahil olmak üzere birçok adada etkili oldu ve binlerce kişiyi tahliyeye zorladı.

İspanya’nın kuzeydoğusundaki Zaragoza kentinde meydana gelen sel felaketi sokaklarda hasara yol açarken, Katalonya ve Endülüs gibi İspanya’nın doğu ve güney bölgelerinde kuraklık etkisini sürdürmeye devam ediyor.

BUNU DA OKU:  Anadolu zeytinliklerinin ölüm fermanına hayır

El Niño ile birlikte Avrupa’da görülen aşırılıklar şiddetlendirirken, analizler insan kaynaklı iklim değişikliği ile yaşanan bu felaketler arasında açık bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

World Weather Attribution grubu, Avrupa’daki son sıcak hava dalgalarının iklim krizi nedeniyle en az 950 kat daha olası hale geldiği sonucuna vardı.

Kuzey Avrupa’nın serin ikliminin güneyin artan sıcaklığıyla çatışması nedeniyle, insan kaynaklı iklim değişikliğinin de etkisiyle gelecekte daha aşırı hava koşullarının görülmesi muhtemel.

Euronews Green’e konuşan bir MET ofisi sözcüsü, “Kuzey yarımkürede, Akdeniz’de de gördüğümüz gibi, ısı kubbeleri oluşuyor” dedi. “Jet akımı büküldüğü için bu ısı kubbelerinin oluşmasına izin veriyor ve daha sonra diğer hava sistemlerinin gelip onun yerini alması için kubbeyi hareket ettirmek inanılmaz derecede zor.”

Cerberus antisiklonu kıta boyunca ilerlerken İtalya’nın yanı sıra Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’nın büyük bölümünde sıcak hava dalgası haftalardır devam ediyor.

MET Office sözcüsü, “Avrupa ve Kuzey Afrika’da gördüğümüz gibi, bu sistemler bir kez kurulduktan sonra hareket ettirilmeleri inanılmaz derecede zordur,” diye ekledi.


Kaynaklar:
Independent
Windy
Euronews Green

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, İklim Değişikliği
Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antònio Guterres, küresel ısınma çağının sona erdiğini, bunun yerine 'küresel kaynama' çağının başladığını söyledi. Kaynak:

Kapat