WWF uyarıyor: Akdeniz en hızlı ısınan deniz haline geldi

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir raporda, Akdeniz’in yükselen küresel sıcaklıklar nedeniyle tropikal bir denize dönüştüğü konusunda uyarıda bulundu.

TIKLAYIN: Akdeniz plastik denizi oldu, 700 deniz canlısı türü tehlike altında

WWF İtalya’nın bulgularına göre, iklim krizi nedeniyle yaklaşık 1000 egzotik tür Akdeniz sularında yaşamaya adapte oldu ve bu egzotik türler endemik türlerin yerini almaya başladı.

Raporda, sıcaklıkların küresel ortalamadan yüzde 20 daha hızlı artması ve deniz seviyelerinin de yükselmesiyle -2100 yılına kadar bir metre yükseleceği tahmin ediliyor- Akdeniz’in gezegendeki en tuzlu ve en hızlı ısınan deniz haline geldiği açıklanıyor.

Çalışma ayrıca yükselen sıcaklıkların Akdeniz’deki derin suların diplerini de etkilediğini belirtiyor. Endemik çayırlar ve pinna nobilis bölge genelinde azaldı ve sonunda bazı bölgelerde tamamen yok oldu.

Bu türlerin kaybı, birçok tür için hayati yaşam alanları sağladıklarından, bazıları doğal karbon yutakları olarak işlev görerek iklim değişikliğine karşı mücadeleye katkıda bulunduğundan ve ayrıca bölgeye dalgıç ve turistlerin gelmesini sağlayarak ekonomiye katkıda bulundukları için birçok farklı alanda tehlike oluşturuyor.

TIKLAYIN: Bir günde 144 ton plastik: Akdeniz’i en çok Türkiye kirletiyor

WWF İtalya’nın denizcilik direktörü Giulia Prato “Bugün Akdeniz artık eskisi gibi değil. Tropikalizasyonu zaten ileri düzeyde. İklim değişikliği geleceğin sorunu değil, bilim insanlarının, balıkçıların, dalgıçların, kıyı topluluklarının ve turistlerin bugünden zaten yaşadıkları bir gerçek,” diye konuştu.

Raporda, İsrail sularında yerli yumuşakçaların neredeyse yüzde 90 oranında azaldığı, tavşan balığı gibi istilacı türlerin Türkiye’de avlananların yüzde 80’ini oluşturduğu ve kuzey Ligurya’nın (İtalya) sularında barakuda ve kahverengi orfoz gibi güney türlerinin yaygın olarak görüldüğü belirtiliyor.

Benzer şekilde, fırtınalar ve yüksek sıcaklıklar da derin su zeminlerini dönüştürüyor. Buna bağlı olarak “posidonia”, “gorgonians” ve “pinna nobilis”in endemik ormanları bölge genelinde azaldı ve İspanya gibi bazı bölgelerde tamamen yok oldu.

BUNU DA OKU:  İklim değişikliği hakkında kaydadeğer bir başvuru kaynağı

Kaynak: WWF

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İklim Değişikliği
Döngüsel ekonomide atıklarımızı depozito iade sistemiyle dönüştürmek

Ülkemizde uygulanması beklenen depozito iade sisteminin uygulanmaya başlanması ile geri dönüşüm miktarları artacak ve bu sayede yeni baştan bir üretim

Kapat