Avustralyalı biliminsanları sigara izmaritlerini yeniden değerlendirip yol yapmayı öneriyor

Avustralya’da bulunan Royal Melbourne Teknoloji Enstitüsü, sigara izmaritlerini yeniden değerlendirmenin en etkili yolunun kaldırım ve asfalt yol yapmak olduğunu öne süren bir çalışma yayınladı. Her ne kadar sigara izmariteri ile yapılan yollar pek sağlıklı gözükmese de, araştırmaya göre bu yöntemin yararları oldukça fazla.

Atık konusunda en büyük problemlerden biri olan sigara izmaritleri, içindeki kimyasallar ve doğada çözünmeyen maddeler yüzünden çok büyük problemler yaratıyor. Sigara izmaritleri özellikle denizlerde bulunan atıkların büyük bir parçasını oluşturuyor.

Sigara izmaritleri ile yol yapmanın ise bu etkileri ortadan kaldıracağı düşünülüyor. Sigara izmariteri için belirli ve kesin bir atık  noktası oluşturmanın bu atık sorununu ortadan kaldırmak için büyük bir yardım sağlayacağı düşünülüyor.

Araştırmayı yöneten Dr. Abbas Mohajerani

İkinci olarak, araştırmacılar sigara izmaritleri ile yapılan yol ve kaldırımların ısı iletkenliğini azalttığını öne sürüyor. Sigara izmaritleri güneşten gelen ısıyı daha az tutarak, şehirdeki ısıl ada etkisini azaltabiliyor. Isıl ada etkisi betonlaşma yüzünden şehirlerin kırsal alanlardan daha fazla ısınmasına yol açıyor.

Kimyasalları kontrol altına almak

Bununla beraber sigara izmaritleri direkt olarak asfalt karışımının içine eklenmeyecek. Bunun yerine sigara izmaritlerinin altyapı projelerine bir küme halinde eklenecek.

Yapılan araştırmalar zift ve parafin mumundan oluşan bir karışımın sigara izmaritlerinde bulunan kimyasalların toprağa karışmasını engellediğini gösteriyor. Araştırmayı yöneten Dr. Abbas Mohajerani, bu yöntemin yol standartlarını karşıladığını, hatta istenirse bu karışımın inşaat sektöründe bile kullanılabileceğini belirtiyor.

Mohajerani, bu karışımla yapılan ürünlerin aynı zamanda daha az enerji kullandığını öne sürüyor. Mohajerani’ye göre içerisinde onlarca kimyasal barındıran sigara izmaritlerini kontrol altına almanın yolu ancak yolların ve tuğlaların içinde muhafaza etmekten geçiyor.

Bir sonraki adım: Etkili çöp toplama

Mohajerani’nin önerisi oldukça mantıklı gelse de, asıl sorun başka bir yerde yatıyor: Bu kadar sigara izmaritrini nasıl toplayacağız?

BUNU DA OKU:  Tüketiciler yeni çıkan cep telefonlarının hızına yetişemiyor

Yol kenarlarına, kumsallara, sokağın ortasına atılan sigara izmaritlerini toplamak için neyse ki Avustralya’lı biliminsanları çok uzağa bakmak zorunda değil. Arka arkaya 7. kez Dünya’nın en yaşanabilir şehri seçilen Melbourne oldukça başarılı bir sigara geri dönüşüm sistemine sahip.

Yaklaşık 350 ayrı noktada bulunan sigara atık noktaları, şimdi bile plastik bahçe mobilyaları gibi tüketim ürünlerini üretmekte kullanılmak üzere yeterli sigara izmariti toplamakta. TerraCycle adlı şirket ile beraber çalışan Melbourne’de her hafta 200 binin üzerinde sigara izmariti toplanıyor.

 

 

Tabii bu maalesef her yıl 25 ile 30 milyar sigara izmariti üreten bir ülke için oldukça küçük bir rakam. Mohajerani araştırmalarında her yıl 7 milyar sigara izmaritinin sokaklara, kaldırımlara ve doğal alanlara düşüncesizce atıldığını belirtiyor.

Ama biraz şehir kültürü, biraz da çevre sevgisi ile bu durumun önüne geçilebileceği düşünülüyor. Bunu da arka arkaya 7. kez dünyanın en yaşanabilir şehrinde denemek de en mantıklı hareketlerden biri olsa gerek.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm
Doğadaki kardeşlik: Yüksek dallarını birbirine değdirmeyen ağaçlar

Biliminsanları bu fenomeni ağaçların hem kendi sağlığını hem de komşu ağacın sağlığını gözeterek hareket etmelerine bağlıyor. 

Kapat