Beykoz Belediyesi’nin Atık Getirme Merkezleri atıkları yeniden değerlendiriyor

“Sıfır Atık” hedefi ile başlattıkları proje için Beykoz Belediyesinin tasarladığı Atık Getirme Merkezleri, sadece bir geri dönüşüm noktası değil. Atık Getirme Merkezleri ambalaj, giysi, atık yağ, oyuncak, kitap, ilaç, pil, plastik, metal,  cam, elektronik ve bayat ekmekler ayrıştırılarak yeniden değerlendiriliyor.

2015 yılında başlattıkları proje ile hayata geçen Atık Getirme Merkezlerinde getirilen malzemeler ayrı ayrı toplayıp değerlendiriyor. Atık Getirme Merkezlerinde toplanan bayat ekmekler hayvan barınaklarına gönderiliyor, kitap, oyuncak ve kıyafetler de ihtiyaç sahiplerine iletiliyor, geri dönüşümlü atıklar evlerden ayrıştırılmış olarak toplanıyor.

0279aed6b23724125c9b1fe8595bc094_big_r

19 noktayı, 45 noktayı çıkarmayı hedefleyen Beykoz Belediyesi, 2015 yılında 447 tonun üzerinde atık topladı. 108 ton ambalaj atığı, 9 ton atık yağ, 4 ton cam, 1 ton elektronik atık toplayan Atık Getirme Merkezi aynı zamanda 220 bin adet giysi, 1 ton bayat ekmek, 61 bin ton oyuncağı da yeniden değerlendirdi.

Beykoz Belediyesi aynı zamanda organik atıklar ile de kompost üretmekde. Üretilen kompostsa, bahçe ve saksılarda kullanılmak üzere ilçe sakinlerine geri dağıtılıyor. Pilot olarak başlanan proje kapsamında şu anda günlük 100 kg organik atık işletiliyor.

Uygulamanın ilçe genelinde yaygınlaşması için, günlük 700 kg organik atığın kaynağında geri dönüşümünün yapılacağı başka bir proje de hayata geçirilecek.

Beykoz Belediyesin’de bulunan 19 adet Atık Getirme Merkezinin adreslerini Beykoz Belediyesinin web sitesinden bulabilirsiniz.

Kaynak. Buğday Derneği, Beykoz Belediyesi

BUNU DA OKU:  Kite Board'cular yarın Kilyos'ta buluşuyor
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, İyi haberler, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Topluluklar, Yeşil alanlar
Bu haftasonu: Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali

Türkiye'nin önde gelen bilim platformlarından Kozmik Anafor, Evrim Ağacı ve Bilimfili bu haftasonu Olimpos'ta hem kafa açıcı hem de eğlenceli

Kapat